IMAJU TRI PLANA: Otkriveno ko će nositi SDP-ovu listu ako Ustavni sud zabrani kandidaturu Milanoviću

Na pitanje je li im onda jedna od opcija da Milanović bude samo kandidat za premijera, a ne i nositelj liste u I. izbornoj jedinici i ima li plan B, Grbin je odgovorio da ima i plan C.

  • Regija

  • 16. Mar. 2024  

  • 1

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon sjednice Glavnog odbora ustvrdio je da nema pravno-formalne prepreke da Zoran Milanović bude kandidat na izborima, ali je izvijestio da je poslao dopis Ustavnom sudu i da će nakon njihova očitovanja odlučiti što dalje, piše Index.hr.

"Ako Ustavni sud tako odluči, onda ćemo sazvati naša tijela i donijeti odluku", poručio je u subotu nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a čelnik te stranke Peđa Grbin na pitanje novinara što će učiniti ako Ustavni sud odluči da Zoran Milanović ne može biti njihov kandidat na izborima za hrvatski sabor dok obnaša funkciju predsjednika Republike.

Iako smatra da za to nema zapreke, Grbin je uputio dopis Ustavnom sudu da se očituje "bez obzira što je Franjo Tuđman to nekad bio ili Vlatko Pavletić kao v.d. predsjednika Republike i bez obzira na činjenicu da niti u jednom propisu takve formalne zabrane nema".

Na pitanje je li im onda jedna od opcija da Milanović bude samo kandidat za premijera, a ne i nositelj liste u I. izbornoj jedinici i ima li plan B, Grbin je odgovorio da ima i plan C.

"Kada bude odluka, onda ćemo odlučiti što dalje, sada je prioritet da Ustavni sud tu odluku donese što prije", rekao je.

Neslužbeno se može čuti da je među opcijama, u slučaju da se Ustavni sud negativno izjasni o Milanovićevoj kandidaturi, da on ne bude na listi, ali bi i dalje ostao SDP-ov kandidat za premijera.

Na sjednici Glavnog odbora, neslužbeno se doznaje, potvrđeni su vodeći ljudi SDP-ove koalicije po izbornim jedinicama. Ako se Ustavni sud izjasni da Milanović ne može biti na listi, onda on neće biti nositelj u prvoj izbornoj jedinici, kako je jučer najavljeno, ali i dalje ostaje SDP-ov kandidat za premijera. Umjesto njega u tom slučaju prvi bi bio Arsen Bauk.

U drugoj izbornoj jedinici listu će predvoditi Boris Lalovac, u trećoj Siniša Hajdaš Dončić, u četvrtoj Mišel Jakšić, u petoj Predrag Fred Matić, u šestoj Mihael Zmajlović, u sedmoj Kristina Ikić Baniček, u osmoj Peđa Grbin, u devetoj Sabina Glasovac, a u desetoj Ranko Ostojić. SDP u 11. izbornoj jedinici, u kojoj se biraju tri zastupnika dijaspore, neće imati listu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...