VJEROVALI ILI NE: Ovi načelnici općina ne naplaćuju dnevnice za službena putovanja, građani ih hvale...

Ako je vjerovati pričama sa terena, imaju načelnike koji su po mjeri svih građana.

  • Društvo

  • 17. Mar. 2024  

  • 0

Doboj Jug i Vukosavlje - ove dvije općine vode načelnici koji su, tvrde lokalci, po mjeri svih građana. Specifični po, za našu zemlju, neobičnim potezima poput odbijanja dnevnica za službena putovanja, ili odbijanja nabavke službenih vozila, vrijednih desetina hiljada maraka.

Vukosavlje i Doboj Jug su lokalne zajednice slične po mnogo čemu, a, između ostalog, i po onima koji ih vode. Za Bosnu i Hercegovinu nesvakidašnje. Ako je vjerovati pričama sa terena, imaju načelnike koji su po mjeri svih građana.

Iako ima novac za novi, načelnik Doboj-Juga vozi automobil star 17 godina. Nakon 17 godina u budžetu je konačno planirano 57.000 maraka za kupovinu novog auta.

„Ali sam odlučio da odustanem od svega toga. Kao vid pomoći našim učenicima za srednje obrazovanje za kupovinu karata, za podršku natalitetu i da ispoštujemo odluku Vlade Federacije za pomoć za uposlene“, govori Mirnes Tukić, načelnik Općine Doboj Jug (SDA).

Na pitanje kada će promijeniti automobil, odgovara: „Kada se steknu neke druge mogućnosti.“

Ova dva načelnika žive sa svojim građanima i ne naplaćuju dnevnice za službena putovanja. Istina, Tukić je, kaže, naplatio jednu kako bi iz Turske dopremio donirano vozilo.

„Morao sam zakonski uzeti jednu dnevnicu tako da za ovih osam godina mandata mogu reći da je jedna dnevnica uzeta iz budžeta“, navodi Tukić.

„Kada je tu primit će svakoga. Ne treba se najavljivati, uđeš normalno“, kaže za FTV Sakiba Kurbašić, stanovnica Doboj-Juga.

Opština Vukosavlje je, bez konkurencija, jedina u Bosni i Hercegovini koja nema opoziciju.

„Kako sa strane srpskih političkih partija, tako i političkih partija iz reda Bošnjaka, Hrvata, imamo toliko mirne odnose koji, definitivno, pokazuju da ova država ima budućnost“, ističe Borislav Rakić, načelnik Općine Vukosavlje (SNSD).

Dakako, Bošnjaci na lokalnim izborima imaju svog kandidata za opštinskog načelnika. Uprkos tome, primjedbi na rad aktuelnog načelnika nemaju.

„Dobar je načelnik. Šta god treba - pomogne i pomaže. I nema razlike, radi za sve“, ističe Nadim Mujkanović, stanovnik Vukosavlja.

„Prije svega, moj cilj je ostati čovjek i nakon isteka mandata i kada prestane moja funkcija“, poručuje Tukić.

Funkcije budu i prođu. Najteže je, ipak, kažu u Vukosavlju i Doboj-Jugu, biti i ostati čovjek.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...