SAVJET ZA VOZAČE: Na koji način ne treba gasiti automobil

Automehaničar je dao važan savjet svim vozačima.

  • Auto

  • 18. Mar. 2024  

  • 0

“Nakon duge i agresivne vožnje ne gasite tek tako motor. Ovaj dio motora bude toliko vruć, a onda tu toplinu prenosi i na ostale dijelove motora i sve to bude vruće. Motor se hladi tako što auto bude u leru i radi neko vrijeme”, naveo je ovaj stručnjak.

Toplina iz motora, posebno ako se vozilo na velikom broju okretaja i kroz duže vrijeme, može dugoročno oštetiti druge dijelove motora ako odmah nakon vožnje stanete i ugasite motor. Naime, motor tada nema mogućnost hlađenja, energija se prenosi dalje.

Dakle nakon duge ili brze vožnje stanite s automobilom, par minuta ga držite u leru i onda ugasite, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...