SKUPŠTINA ABA LIGE NAKON KOJE VIŠE NIŠTA NE BI TREBALO OSTATI ISTO: Tri velike teme koje odlučuju izgled regionalnog takmičenja

Da li će Studentski centar, Borac iz Čačka i Split postati dioničari sa pravom glasa jedno je od bitnijih odluka jer bi tako bili prirodati 11 klubova koji to već jesu.

  • Sport

  • 19. Mar. 2024  

  • 0

Nova Skupština ABA lige je zakazana za ovaj utorak, a tema će još jednom biti vlasnička struktura i da li će Dubai ući u ABA ligu, piše Nova.rs.

Klubovi se spore oko ubacivanja klubova u vlasničku strukturu, ali i oko nacionalnog ključa (koliko će klubova iz jedne zemlje moći da igraju u ABA ligi iste sezone) i da li ga je potrebno ukinuti. Srbija želi da ima više klubova u ABA ligi, šest ili čak sedam u zavisnosti od toga koliko klubova bude brojala liga u budućnosti.

Da li će Studentski centar, Borac iz Čačka i Split postati dioničari sa pravom glasa jedno je od bitnijih odluka jer bi tako bili prirodati 11 klubova koji to već jesu.

Nakon prethodne sjednice se ABA liga oglasila saopštenjem i poručila da nije došlo do definitivnog dogovora.

"Predstavnici Dubaija gostovali su na sjednici Skupštine ABA lige i predstavili svoju dugoročnu ponudu i sportsko-poslovnu viziju vezanu za pridruživanje porodici ABA lige od sezone 2024/25. Svi članovi Skupštine ABA lige bili su veoma pozitivni i otvoreni prema predstavljenom projektu pridruživanja Dubaija ABA ligi, čime su stvoreni temelji za dalje diskusije i konačnu odluku u vezi sa ovom temom, koja će biti donesena u najkraćem mogućem roku“, stoji u saopštenju regionalnog takmičenja.

Na ovoj sjednici će se podrobnije govoriti o finansijskim uslovima oko kojih klubovi još uvijek ne uspijevaju da se dogovore, ali će jedna od tačaka biti i koliko će članova imati ABA liga.

Trebalo bi da bude poznato uskoro da li će se Dubai u sljedećoj sezoni takmičiti u ABA ligi, odnosno u Eurokupu.

Dubai će pregovarati o ulasku u ABA ligu, kojoj je najbliži u ovom trenutku, ali o uslovima i detaljima ugovora tek treba da se razmatra. Jasno je da bi Dubai u ABA ligu donio i mnogo novca (milion i po eura za učešće), a problem se javlja oko raspodjele istog, odnosno zbog toga što Partizan želi da on i Crvena zvezda isto dobiju po milion i po.

"Zastupaću stav da Zvezda i Partizan, koji su podigli ABA ligu, treba da uzmu najviše novca od njihovog ulaska. Mi smo je učinili popularnom, zato je njima zanimljivo. Tu ne smemo da se svađamo, treba da dođemo do zajedničkog finansiranja“, rekao je Ostoja Mijailović, predsjednik Partizana.

Kako piše Nova, klubovi vlasnici Eurolige rekli su da Dubai u slučaju ulaska u elitno takmičenje, ne bi smio da kupuje igrače iz onih timova koji imaju A licencu. To znači da bi Partizan i Zvezda mogli da "ispaštaju", odnosno da bi Dubai mogao da kupi veliki broj igrača "večitih" ili bar da im "zainteresevanošću" drastično podigne plate, jer bi svakako bili finansijski moćniji. Dakle, Zvezdi i Partizanu u principu ne ide baš u prilog da prime Dubai u ABA ligu, ukoliko nemaju garanciju da će i u budućnosti biti stalni članovi Eurolige, uz profit i na planu ABA lige.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...