"SB" NA SJEDNICI VIJEĆA MINISTARA BiH: Nacrt Zakona o Sudu BiH skinut sa dnevnog reda (FOTO)

Kada je u pitanju sjedište Suda, zakon ne propisuje gdje je sjedište Apelacijskog odjeljenja.

  • Politika

  • 19. Mar. 2024  19. Mar. 2024

  • 1

Nacrt Zakona o Sudu BiH skinut je sa dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara.  

Zakonom je navodno planirano formiranje "Apelacionog odjeljenja Suda BiH". Podsjećamo, sjedište ovog odjeljenja bi bilo u RS, ali tačna lokacija bi bila utvrđena godinu dana nakon što bude usvojen ovaj Zakon, objavilo je portal Istraga.

"Sudbenu vlast na nivou Bosne i Hercegovine vrše Sud BiH i Apelacijsko odjeljenje Suda BiH. Sud je nadležan suditi u prvom, a Apelacijsko odjeljenje Suda suditi u drugom stepenu i odlučivati o drugim pitanjima propisanim ovim zakonom", navedeno je u prijedlogu nacrtu Zakona koji se trebao danas naći na sjednici Vijeća ministara BiH.

Kada je u pitanju sjedište Suda, zakon ne propisuje gdje je sjedište Apelacijskog odjeljenja.

"Parlamentarna skupština BiH će najkasnije u roku jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti izmjene i dopune ovog zakona kojim će se odrediti sjedište Apelacijskog odjeljenja Suda, koje ne može biti u istom entitetu u kome je sjedište Suda. Do donošenja odluke, sjedište Apelacijskog odjeljenja Suda privremeno će biti u Sarajevu".

Sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH je ono što i jest problematično. Podsjećamo, svi partneri u državnoj vlasti pristali su da sjedište bude u RS-u. Trojka je pristala na Istočno Sarajevo, a SNSD ne želi odustati od ideje da sjedište bude u Banjoj Luci. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...