VRLO NEUGODNA, DOSADNA, A JOŠ I AUTOIMUNA: Kako prepoznati simptome i ublažiti posljedice Chronove bolesti

Ova upalna bolest crijeva nema poznat uzrok, no može se držati po kontrolom promjenom prehrane
Mnogi ljudi imaju grčeve u želucu praćene proljevom ili zatvorom. Uglavnom nisu zabrinjavajući, no ako se pojavljuju često, postoji mogućnost da imate Crohnovu bolest.

  • Zdravlje

  • 19. Mar. 2024  19. Mar. 2024

  • 0

Crohnova bolest je autoimuna upalna bolest probavnog sistema čiji uzrok još nije poznat. Sumnja se na kombinaciju genetske sklonosti i faktora iz okoliša, a u Europi od upalnih bolesti crijeva pati oko dva miliona ljudi.

Bolest je nešto češća kod žena, a većinom počinje između 15 i 24 godine. Simptomi su crijevni, ali ne isključivo. Na sljedeće trebate obratiti pažnju:

Bolovi u trbuhu i grčevi

Krv u stolici

Proljev

Drenaža iz bolne rane u blizini anusa

Hitno pražnjenje crijeva

Osjećaj da niste potpuno ispraznili crijeva

Gubitak apetita i gubitak težine

Zatvor, koji može dovesti do začepljenja crijeva

Također postoji i neki pokazatelji da bi u pitanju mogla biti Chronova bolest, a nemaju veze sa crijevima. To su:

Anemija se javlja kao česta komplikacija

Leukocitoza, trombocitoza i sklonost nastanku tromboembolijskih komplikacija

Koštano-zglobne promjene (artralgije, migratorni artritis, sakroileitis)

Promjene kvalitete i gustoće kosti (osteopenija i osteoporoza)

Problemi s očima (uveitis, retinitis, episkleritis i keratitis)

Kožne promjene (eritemi i urtikarije)

Infekcije mokraćnog sustava i nastanak mokraćnih kamenaca

Kontroliranje Chronove bolesti

Uz lijekove koji smiruju upalu sluznice crijeva, kortikosteroide, imunosupresive i prehrana igra važnu ulogu u smirivanju bolesti i održavanja mirnog perioda. Vrlo je važno piti puno tekućine zbog proljevastih stolica.

Također poželjno je jesti manje obroke, i to pet manjih obroka umjesto tri glavna. Smanjite unos masne i pržene hrane, kao i mlijeka i mliječnih prerađevina.

Potrebno je smanjiti i unos vlaknaste hrane (orašasto voće, sjemenke, kukuruz, kokice) jer ako postoji suženje crijeva, ova hrana može uzrokovati grčeve i proljev. Problem će stvarati i određeno povrće koje može iritirati upaljenu sluznicu i pogoršavati simptome (brokula, karfiol, poriluk, kupus, prokulica i kelj)

Osobe s ovom bolesti trebaju izbjegavati alkohol, kofein, gazirana pića, složene šećere.

Ono što će pomoći je dodavanje ribljeg i lanenog ulja u prehranu koji pomažu u borbi protiv upala u bolestima crijeva. Probiotici mogu uspostaviti ravnotežu u mikroflori crijeva, a u oporavku crijeva koristit će preparati laktobacila i jogurti sa živim kulturama.

Složeni ugljikohidrati, koji se ne probavljaju u tankom crijevu, kao što je psilijum, stimuliraju bakterije u debelom crijevu gdje nastaju masne kiseline kratkog lanca. One će pomoći sluznici da se sama oporavi.

(Ordinacija.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...