(M)UK O SIGURNOSTI U KANTONU SARAJEVO: "Prisustvo policijskih snaga na terenu je pojačano, a naša odlučnost..."

Kako je ovih dana otoplilo a ni opozicija u Skupštini KS, pa ni cjelokupna javnost, građani, ne odustaju od ukazivanja na problem sigurnosti u Sarajevu, premijer je ipak priznao da stanje nije baš sjajno.

  • Politika

  • 19. Mar. 2024  19. Mar. 2024

  • 1

Povodom aktuelne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, premijer Nihad Uk uputio je poruku građanima KS.  

Ovog puta premijer Uk priznaje da ima sigurnosnih problema u Kantonu Sarajevo za razliku od prije koju sedmicu kada se gotovo ismijavao s tim pitanjem. 

Naime, na pitanje N1 da li je pogoršanje sigurnosne situacije dovelo da ima manje šetača na sarajevskim ulicama u kasnim satima, Uk je odbacio ove navode zaključivši da se to "veže za period godine".  

"Manji je promet u januaru i februaru u odnosu na juli i avgust", zaključio je kantonalni premijer u februaru.   

Kako je ovih dana otoplilo a ni opozicija u Skupštini KS, pa ni cjelokupna javnost, građani, ne odustaju od ukazivanja na problem sigurnosti u Sarajevu, premijer je ipak priznao da stanje nije baš sjajno pa između redova poziva opoziciju i sve druge da se lijepo druže i dogovaraju ili kako je on precizno naveo - da prevaziđu političke razlike, a građani - da ostanu mirni i da pomognu u očuvanju reda i sigurnosti.   

Ni Uk, kao ni ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, nije se mogao oteti potrebi da pokuša spinovati evidentan problem, pa se tako i on poziva na "neprovjerene informacije" o sigurnosti koje neko tobože plasira u javnost.

Evo šta je premijer Uk naveo u svom obraćanju javnosti: 

"Poštovane građanke i građani Kantona Sarajevo, obraćam Vam se u povodu najnovijih nemilih događaja u Kantonu koji direktno utječu na sigurnost svih nas. Primarno opredjeljenje Vlade je sigurnost naših građana.

Nastavit ćemo snažno da se borimo i pronalazimo rješenja koja će osigurati da naše ulice budu sigurne za svakog pojedinca. Nećemo dozvoliti da strah ili nesigurnost obuzmu javnost i da neprovjerene informacije budu naš svakodnevni narativ.

Kako su me izvijestili, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i policijski komesar Uprave policije MUP-a KS, policija radi sve što je u njenoj moći da otkrije počinitelje nedavnih incidenata koji su uznemirili građane Kantona Sarajevo.

Prisustvo policijskih snaga na terenu je pojačano, a naša odlučnost da održimo mir i sigurnost u našem kantonu ostaje neupitna", poručio je Uk, prenosi Faktor. 

Dodao je kako je ovo prilika da se javno zahvali policajcima "koji intenzivno rade na rasvjetljavaju zločina".

"Kao dio sistemskog rješenja problema sigurnosti u KS vidim povezivanje sektora na svim nivoima vlasti. Efikasnom saradnjom i koordinacijom sektora, poput policije, obrazovanja, zdravstva, stvarat ćemo bolji sigurnosni ambijent.

Vlada KS u proteklom periodu je kadrovski i materijalno ojačala našu policiju. Najprije upošljavanjem 200 policajaca u prošloj godini, 250 u ovoj, nabavkom kamera za najprometnije raskrsnice, novim statičnim radarima na najfrekventnijim ulicama.

Vjerujem da će ove milionske investicije u kadrovske i materijalne potencijale policije, vrlo brzo pokazati efekte sigurnosti na našim ulicama. Sigurnost građana u Kantonu Sarajevo ne treba i ne smije biti predmet političkih sukoba ili razmirica.

Sigurnost i dobrobit svih građana mora biti prioritet, neovisno o političkom opredjeljenju. Samo kroz zajednički angažman svih političkih opcija i institucija svih nivoa vlasti, stvorit ćemo stabilno i sigurno okruženje u kojem će se svaki građanin osjećati zaštićeno i slobodno. Važno je da prepoznamo da je sigurnost građana iznad svih političkih interesa i da svu energiju u ovom momentu usmjerimo ka njenom unapređenju.

Stoga, pozivam sve da prevaziđemo političke razlike i da zajednički radimo na rješavanju problema koje očito imamo. Sigurnost na ulicama, u institucijama, generalno u društvu, treba biti naš zajednički cilj. O tome ćemo razgovarati na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, čiji termin smo danas zakazali.

Pozivam građane da ostanu mirni i da nam pomognu u očuvanju reda i sigurnosti. Uvjeren sam da ćemo skupa lakše prevazići ove izazove - poručio je premijer KS.   

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...