JACQUES CHIRAC SE JAVNO IZVINIO: Na Netflix je stigao dokumentarac o najvećoj pravosudnoj katastrofi u Francuskoj

Slučaj je bio toliko kontroverzan da se tadašnji predsjednik Jacques Chirac javno ispričao optuženicima koji su proveli do tri godine u zatvoru prije nego što su pušteni na slobodu. Od 17 konačnih optuženika, samo ih je četvero proglašeno krivima.

  • Kultura

  • 19. Mar. 2024  19. Mar. 2024

  • 0

Na Netflix je stigla dokumentarna serija Slučaj Outreau: Francuski košmar (The Outreau Case: A French Nightmare), koja prikazuje jedan od najvećih pravosudnih skandala u povijesti Francuske.

Slučaj Outreau je kazneni postupak koji se vodio od 1997. do 2000. godine u gradiću Outreauu, na sjeveru Francuske. Nakon što je socijalna služba primijetila znakove zlostavljanja na djeci iz jedne siromašne četvrti, pokrenuta je policijska istraga kojom je razotkrivena velika pedofilska mreža u kojoj je bilo uključeno četrdesetak odraslih i pedesetak žrtava. No kasnije se ispostavilo da je većina optužbi bila lažna, zbog čega su neki optuženici pušteni na slobodu, prenosi Index.hr.

Slučaj je bio toliko kontroverzan da se tadašnji predsjednik Jacques Chirac javno ispričao optuženicima koji su proveli do tri godine u zatvoru prije nego što su pušteni na slobodu. Od 17 konačnih optuženika, samo ih je četvero proglašeno krivima.

Ipak, cijeli pravosudni proces našao se na meti kritika zbog načina na koji se pravosuđe odnosilo i prema djeci i prema optuženicima. Osim toga, neki od optuženika koji su pušteni na slobodu kasnije su ponovno optuženi za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Korisnici Netflixa podijeljeni su oko najnovije dokumentarne serije jer vjeruju da dokumentarac nije bio dovoljno objektivan te da se previše fokusirao na optuženike. Dok neki vjeruju da su optuženici stvarno nevini, drugi su sigurni da su djeca prave žrtve cijelog slučaja.

"Upravo sam pogledao dokumentarac i svi oni mi djeluju kao krivci. Djeca imaju bujnu maštu, ali o jednorozima i sličnim stvarima, ne o stvarima o kojima su svjedočila na suđenju. Užasno", napisao je jedan korisnik Reddita.

"Ovaj dokumentarac je tako užasan. Očito je da nisu bili objektivni i da nisu pokrili neke od najbitnijih informacija", dodao je drugi.

"Kako je moguće da je toliko djece lagalo? Mislim da su neki povukli svoje optužbe jer im je bilo dosta neprestanog mučenja od odvjetnika i pravnog sustava", napisao je treći.

"Svi djeluju kao krivci, a njihovi odvjetnici izgledaju tako arogantno. U potpunosti su uskratili glas toj djeci na najneugodniji mogući način i ponose se time", izjavio je četvrti korisnik.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...