NJEMAČKA JE UZ BiH: Bundestag žestoko osudio RS, pozvali na nove sankcije

- Pravi posao za BiH nakon toga tek predstoji i treba biti urađen u skladu sa i u duhu ove rezolucije, nikako drugačije, zaključuje ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut.

  • Politika

  • 20. Mar. 2024  20. Mar. 2024

  • 1

Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut je na svom Facebook najavio da će se danas u Bundestagu obratiti njemački kancelar Olaf Scholz, gdje će govoriti o otvaranja pregovora između BiH i EU.

Nakon obraćanja uslijedit će debata i glasanje o predloženoj rezoluciji.

Kako ambasador Arnaut navodi otvaranje pregovora sa BiH uživa široku podršku u Bundestagu.

- Predložena Rezolucija je odlična! Posebno sam zadovoljan da je u Rezoluciju inkorporiran stav da se Njemačka, treba nastaviti odlučno suprotstavljati svakom etno-nacionalizmu i naporima koji ugrožavaju funkcionalnost i integritet države Bosne i Hercegovine, ističe Aranut te dodaje:

"A pogotovo sam ponosan što: Bundestag poziva na dalje sankcije, “u bliskoj koordinaciji sa SADi VB” protiv svih osoba, institucija i firmi koje dovode u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak ili međunarodni subjektivitet BiH. Podržava ne samo Daytonski sporazum, već i sve reforme usvojene tokom njegove implementacije. Poziva na nastavak NJemačke učešća u misiji Althea."

On naglašava da je izuzetno je bitno i što Bundestag ovom Rezolucijom, podržava civilno društvo i sve one koji odbacuju nacionalizam i korupciju.

- Stavlja fokus na Ustav BiH “zasnovan na demokratskim principima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima”. Potencira da ustavne i izborne reforme trebaju ići u pravcu otklanjanja podjela. Osuđuje na najjači način “separatističke napore iz RS entiteta” i “zagovaranje izbornih prava koja jačaju etničke kriterije”, i što smatra da je to dvoje opasnost za BiH, napisao je Arnaut.

On je dodao da će danas i Danska dati zeleno svjetlo za BiH.

- Pravi posao za BiH nakon toga tek predstoji i treba biti urađen u skladu sa i u duhu ove rezolucije, nikako drugačije, zaključuje Arnaut.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...