USLOV ZA PRIJEM KOSOVA U VIJEĆE EVROPE: Zemlja manastira Visoki Dečani upisana u kosovski katastar

Vlada Kosova je 13. marta naložila Kosovskoj katastarskoj agenciji da sprovede odluku Ustavnog suda Kosova o vraćanju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani.

  • Regija

  • 20. Mar. 2024  

  • 1

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve potvrdila je danas da je Kosovska katastarska agencija upisala 25 hektara zemlje u vlasništvo manastira Visoki Dečani.

Eparhija raško-prizrenska je na svom sajtu objavila da je ovlašteni predstavnik manastira Visoki Dečani danas u Centralnom katastru Kosova u Prištini dobio uredan katastarski izvod sa svom imovinom manastira Dečani, uključujući i 24 hektara koja su priznata manastiru odlukom Ustavnog Suda Kosova 2016. godine.

“Na osnovu katastarskog izvoda možemo da potvrdimo da je odluka Ustavnog suda iz 2016. godine izvršena i da je i u katastru manastir priznat kao vlasnik imovine koja je ranije bila sporna. Ovim možemo da zaključimo da je dugogodišnji pravni proces koji se vodio oko 24 hektara zemlje manastira Visoki Dečani konačno rješen”, navodi se u objavi.

Dodaje se da se Eparhija i manastir Visoki Dečani posebno zahvaljuju izvjestiteljki za članstvo Kosova u Vijeću Evrope Dori Bakojanis i svima ostalima koji su doprinjeli da se ovaj dugogodišnji spor uspješno riješi.

Vlada Kosova je 13. marta naložila Kosovskoj katastarskoj agenciji da sprovede odluku Ustavnog suda Kosova o vraćanju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani. Premijer Kosova Albin Kurti je tada rekao da je odluka u uknjiženju manastirskog zemljišta donesena zato što je to uslov za prijem Kosova u Vijeće Evrope.

Kurti je istakao da se Vlada Kosova suočila sa dvije opcije, da ispuni ovaj uslov i da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope ili da ostane bez članstva. Kako je kazao, odluku o manastirskom zemljištu i dalje smatra štetnom, ali bi prijem Kosova u Vijeće Evrope bila historijska pobjeda.

U maju 2016. godine, Ustavni sud Kosova je potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani, Srpske pravoslavne crkve, nad 24 hektara zemlje. Sve dosadašnje kosovske Vlade odbijale su da tu odluku primjene, smatrajući je štetnom i političkim nasljedstvom režima Slobodana Miloševića.

federalna.ba/AA

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...