PLENKOVIĆ O ODLUCI EVROPSKOG VIJEĆA: "Čestitke od srca Borjani Krišto na ostvarenom napretku"

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao odmah po usvajanju odluke da je na njegov prijedlog uvrštena rečenica da se pozove Europsku komisiju da pripremi pregovarački okvir koji će potom usvojiti Vijeće.

  • Regija

  • 21. Mar. 2024  21. Mar. 2024

  • 1

Čelnici država članica donijeli su u četvrtak u Bruxellesu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom i pozvali Komisiju da pripremi pregovarački okvir.

“Nadovezujući se na preporuke Komisije od 12. marta 2024., Europsko vijeće odlučuje otvoriti pregovore o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom. Europsko vijeće poziva Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Vijeće usvoji u trenutku kada se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022.”, kaže se u zaključcima Europsokog vijeća.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao odmah po usvajanju odluke da je na njegov prijedlog uvrštena rečenica da se pozove Europsku komisiju da pripremi pregovarački okvir koji će potom usvojiti Vijeće.

“Ovo je bio veliki dugodišnji politički napor, najprije emancipirati temu Bosne i Hercegovine i staviti je na dnevni red EU-a, zatim emancipirati pitanje ravonopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda i osigurati da se svi važni, zatjevni insititucioalni koraci donesu, i u tome smo uspjeli”, rekao je Plenković, prenosi Hina.

Plenković se oglasio i na platformi X i čestitao predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto.

“Uspjeli smo, na Europskom vijeću donijeli smo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Ovo je povijesni dan za našu susjednu i prijateljsku BiH! Čestitke od srca Borjani Krišto na ostvarenom napretku. Nastavit ćemo pomagati BiH i štititi interese Hrvata kao konstitutivnog naroda”, napisao je Plenković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...