PLENKOVIĆ SVE ZASLUGE PRIPISAO SEBI: "Hrvatska vlada je omogućila konsenzus u EU!"

Plenković je poručio da BiH sada treba “čvrsto uzeti Kairosov čuperak, ne dati mu da pobjegne i neka taj val koji smo danas pokrenuli unaprijedi život svih naših prijatelja u Bosni i Hercegovini”.

  • Regija

  • 22. Mar. 2024  

  • 1

Odluka o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom velika je geopolitička poruka Evropske unije svim njenim narodima, svim liderima i institucijama, izjavio je u četvrtak navečer hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Ovo nije samo tehničko pitanje, ovo je velika geopolitička strateška poruka Europske unije svim narodima, svim liderima i institucijama”, rekao je Plenković nakon što je Europsko vijeće usvojilo odluku o otvaranju pregovora s BiH.

Plenković je poručio da BiH sada treba “čvrsto uzeti Kairosov čuperak, ne dati mu da pobjegne i neka taj val koji smo danas pokrenuli unaprijedi život svih naših prijatelja u Bosni i Hercegovini”.

Dodao je da je ova odluka ključna za opstanak i funkcionalnost države. Plenković je rekao da je Hrvatska bila ključna da bi se došlo do ove odluke i da to nije bio nimalo lak proces.

Kazao je da je u februaru 2016., tada još kao zastupnik u Europskom parlamentu, pomagao tadašnjem predsjedavajućem predsjedništva BiH Draganu Čoviću da preda zahtjev za članstvo, učinio velike napore da BiH dobije kandidatski status u decembru 2022. godine, te da je hrvatska vlada snažno podržala napore predsjedavajuće Vijeća ministar Borjane Krišto u ispunjavanju kriterija.

Kao primjer koliko je teško bilo doći do konsenzusa unutar Europske unije, Plenković je podsjetio na sinoćnju raspravu u nizozemskom parlamentu, gdje premijer Mark Rutte više nema većinu i gdje je niz stranaka bio protiv otvaranja pregovora. Prilikom glasanja čak 72 od 150 zastupnika u nizozemskom parlamentu bio je protiv otvaranja pregovora s BiH.

“Ali, uz dobru argumentaciju, a bili smo u stalnoj komunikaciji, uspjeli smo”, rekao je Plenković.

Dodao je da mu je posebno drago da su se sve ove odluke donosile u trenucima kada su politički predstavnici hrvatskoga naroda bili na najistaknutijim dužnostima u Bosni i Hercegovini i kada je hrvatska vlada snažno podupirala i omogućila konsenzus u EU-u.

“Ovo je danas veliki dan za Bosnu i Hercegovinu, sva tri konstitutivna naroda i posebna poruka podrške Hrvatske. To je jedna od ljepših vijesti koju smo mogli imati za zaokruživanje naših međunarodnih aktivnosti na kraju drugog mandata”, rekao je Plenković.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...