AIDA ĆOROVIĆ PLATILA KAZNU DA NE BI OTIŠLA U PADINSKU SKELU: "Ubistvo penzionera otrežnjujući trenutak"

Ćorović je na konferenciji za novinare u organizaciji Udruženja Krokodil o praksi SLAPP tužbi, rekla da je bila spremna da ode u zatvor, ali da se onda saznalo da je Stanimir Brajković zlostavljan i ubijen u zatvoru, a da se o tome šutilo.

  • Regija

  • 22. Mar. 2024  22. Mar. 2024

  • 1

Aktivistkinja Aida Ćorović ipak je platila kaznu i nije danas otišla u zatvor Padinska skela, a razlog za to je kako je rekla, ubistvo penzionera u tom istom zatvoru, kao i hajka koja se protiv nje podigla u javnosti nakon nastupa na festivalu u Dubrovniku.

Ćorović je na konferenciji za novinare u organizaciji Udruženja Krokodil o praksi SLAPP tužbi, rekla da je bila spremna da ode u zatvor, ali da se onda saznalo da je Stanimir Brajković zlostavljan i ubijen u zatvoru, a da se o tome šutilo.

"To je za mene bio otrežnjujući trenutak, ja sam odbijala da platim kaznu jer sam htjela da obesmislim sistem, ali su me prijatelji upozoravali da to nije vrijeme kao pred Drugi svjetski rat kad je bila čast da odeš u zatvor zbog ideje", rekla je Ćorović i dodala da ne osjeća krivicu što je jajetom gađala mural osuđenog ratnog zločinca.

Dodala je da se možda grubo izrazila u Dubrovniku govoreći o Aleksandru Vučiću, ali da i sada misli da njemu opasnost prijeti od kriminalnih krugova, ali da mu ona "želi dug život ali da dobar dio provede u zatvoru da bar malo okaje sve što čini", rekla je Aida Ćorović.

Milena Berić iz Udruženja Krokodil rekla je da je Aida jedan od primjera aktivistkinja koje se susreću sa takozvanim SLAPP tužbama pokrenutih protiv aktivista koji javno ukazuju na ozbiljne probleme u društvu i pozivaju državne organe na rješavanje. "Država vam pošalje tužbi koliko misli da može da vas tereti, za uništavanje zida, za vandalizovanje, neposlušnost, kršenje reda i mira, pokrivaju splet različitih stvari i ne znaš za šta si na kraju optužen", rekla je Berić.

Dodala je da je najlakše platiti kaznu ali da se time priznaje krivica i kao da aktivista time obećava da će šutiti.

Advokat Miloš Janković, koji zastupa brojne aktiviste na Prekršajnom sudu, rekao je da je podržavao Aidu da ode u zatvor i iskaže neslaganje sa sistemom, ali da su mu prijatelji ukazali na situacije koje očekuju one koji dođu u zatvor i da bi to za Aidu Ćorović bilo preopasno. "Kad je riječ o brojnim postupcima vidi se da vlast toleriše određene aktivnosti, na primjer iscrtavanje zidova i poruke, sa druge strane kad neko pokuši da očisti park, može, ali kad hoće da očisti zid, imaju svijest da je to poruka koja je podsticana od vlasti, i onda se vrši porogon aktivista", rekao je Janković.

Dodao je da je više od 30 postupaka pokrenuto protiv deset lica zbog jednog događaja, prenosi Beta. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...