LISICA O NAPETOSTI NAKON NAPADA U MOSKVI: "Od Bosne i Hercegovine pokušavaju napraviti nesigurnu državu"

Lisica ističe da je Islamska država još uvijek pod velom misterije kao i da je teško govoriti čiji je to projekat.

  • Politika

  • 23. Mar. 2024  23. Mar. 2024

  • 2

Svijet je sinoć potresla vijest o terorističkom napadu u kojem su naoružani napadači usmrtili najmanje 133 osobe upadom u prepunu koncertnu dvoranu u Moskvi.

Islamska država Khorasan preuzela je odgovornost, a historičar i geopolitički stručnjak Admir Lisica analizirao je za televiziju Hayat situaciju nakon napada u Moskvi, ali i svijetu.

"To moramo uzeti s dozom opreza jer se možda i ne radi o Islamskoj državi. U prethodnih 10 godina bilo je različitih napada u kojima smo imali druge aktere, a da su oni preuzeli odgovornost. Prema hapšenju počinitelja, oni ukazuju na to da smatraju da je neko od te grupacije uradio ovakav jedan čin. Putin je izjavio da je imao informaciju da se počinitelji kreću prema Ukrajini i da je na granici postojala grupa ljudi koji ih je htjela prevesti na ukrajinsku teritoriju, ali Ukrajinci to negiraju. Ovo će zakomplicirati situaciju u regionu i ovo je samo dolijevanje ‘ulja na vatru’", kazao je.

Lisica ističe da je Islamska država još uvijek pod velom misterije kao i da je teško govoriti čiji je to projekat.

"U neslavnim globalnim trenucima javlja se Islamska država. Razni analitičari ukazuju da je njihov korijen u 2003. godini. Tu možemo vidjeti određene grupacije koje su počele da djeluju i regrutovali su ljude širom svijeta. Nije to slučaj da je samo s Azijom, Afrikom. Imali smo regrutante i iz Evrope", komentirao je.

Osvrnuo se i na pokušaje zvaničnika RS-a da prikažu BiH kao leglo terorizma. Nedavno je ambasador BiH pri UN-u Bojan Vujić rekao kako je BIG više od tri decenije najopasniji izvor terorizma u Evropi.

"Političari su često optuživali BiH da je regrutni centar. Vujićeva izjava ide u korist velikosrpskim protagonistima. Znamo da od toga nema ništa, pa čak su neki zvaničnici iz reda srpskog naroda istakli da se ne slažu s njim To je organizirana poruka koju nije on smislio nego je dobio naređenje da se BiH predstavi ako opasnost. Pokazalo se u 15 godina da BiH nema veze s onim o čemu govore velikosrpski političari. I neki političari iz Hrvatske su nanosili štetu BiH. Moramo uzeti sve to s dozom opreza jer nekima je cilj da se BiH ocrni u trenutku kad se o njenoj sudbini razgovaralo u Briselu", istakao je.

Komentirao je i Vučičeve izjave kako je i situacija u regionu opasna i napeta.

"Vučić i njegova vlast pokušavaju svaku situaciju okrenuti u svoju korist. Odgovara im da se loptica prebaci negdje drugo. Kada se raspravljalo o BiH u Briselu, cilj određenih struktura je da se BiH treba prikazati kao država koja je zaslužila da ne postoji kao takva. Od BiH se pokušava napraviti da je nemoguća i nesigurna država, a to nije tačno", zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...