NAJVIŠE IH JE IZ SRBIJE: Hiljade stranih radnika radi u BiH, a broj se stalno povećava

"Ugostiteljstvo, industrija i građevina su najviše pogođeni nedostatkom radne snage. Zanimanja poput varioca, tapetara, stolara, armirača, tesara, konobara i kuhara su najtraženija".

  • Ekonomija

  • 23. Mar. 2024  

  • 1

S obzirom na nadostak radne snage, u Bosni i Hercegovini trenutno je sve veća potreba za uvozom radne snage. Iz Agencije za zapošljavanje UNIDAD za Hercegovina.info kažu kako se u BiH trenutno nalazi 5000 stranih radnika, no uskoro se očekuje i povećanje tog broja.

"U BiH trenutno radi preko 5000 stranih državljana, a izdano je oko 4000 radnih dozvola. Ove godine je Odlukom Vijeća Ministara BiH kvota za radne dozvole stranaca povećana na 6037, tako da možemo očekivati porast broja stranih radnika u narednom razdoblju", kaže za Hercegovina.info Kanita Smailbegović iz Agencije za zapošljavanje Unidad.

Ona otkriva i iz kojih su država domaćim poslodavcima strani radnici najpoželjniji.

"Radnici dolaze najviše iz Srbije, Turske, Kuvajta, Nepala, Bangladeša, Indije i Pakistana. Najviše upita od strane poslodavaca dolazi za Indiju, Bangladeš, Nepal i Pakistan", ističe.

Manjak radne snage je posebno pogodio određene djelatnosti kaže Smailbegović.

"Ugostiteljstvo, industrija i građevina su najviše pogođeni nedostatkom radne snage. Zanimanja poput varioca, tapetara, stolara, armirača, tesara, konobara i kuhara su najtraženija".

Iskustva stranih radnika i poslodavaca variraju, ali je više pozitivnih nego negativnih. 

"Najčešće stranim radnicima treba mjesec ili dva da dosegnu produktivnost koju imaju radnici iz BiH na istoj poziciji. To je za njih vrijeme navikavanja na sasvim novu sredinu i novi način rada. Veliki broj stranaca koji rade u BiH duže od pola godine počnu pozivati članove svojih obitelji i prijatelje da se zaposle kod istog poslodavca u BiH. To također i poslodavcima odgovara. Problem i za jednu i drugu stranu je jako duga procedura za dovođenja stranog radnika u BiH, koja u nekim slučajevima traje i do godinu dana".

Uskoro se i u Hercegovini, a to se naročito odnosi na turistički sektor u Hercegovačko-neretvanskoj županiji može očekivati povećanje broja stranih djelatnika.

"Traže se i sezonski radnici radi nadolazeće ljetne sezone, ali ipak je veće zanimanje poslodavaca za radnike koji će doći na duže vrijeme raditi", zaključila je za Hercegovina.info Kanta Smailbegović iz Agencije za zapošljavanje UNIDAD.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...