GLAS IZ OPOZICIJE PUTEM "SB"-a POZDRAVLJA OTVARANJE PREGOVORA BiH SA EU; IPAK, NAPOMINJE: „Zasluge 'Trojke' su minorne, ali narod zna“ 

„I nije istina da je ova vlast ('Trojka+SNSD+HDZ) za godinu dana uradila više nego prethodne vlasti za deset godina. Istina je da je EU u ovoj godini više raširila svoje ruke dobrodošlice prema našoj zemlji nego u prethodnih dvadeset godina“.

  • Politika

  • 24. Mar. 2024  24. Mar. 2024

Piše: Dino Bajramović

Nakon posjete ministrice vanjskih poslova Njemačke Annalene Baerbock Sarajevu početkom marta, zastupnik SDA u Parlamentu BiH Safet Kešo izjavio je EU u BiH spasava sebe ili će nas ostaviti Vladimir Putinu i Miloradu Dodik. Zapamtili smo, pa nas je sada interesovalo kakav je njegov komentar na otvaranje pregovora sa EU.

„Prekjučerašnja odluka Evropskog vijeća o davanju 'zelenog svjetla' za otvaranje pregovora BiH sa EU isključivo je geopolitički iznuđena ruskom invazijom na Ukrajinu i njihovom sigurnosnom prijetnjom Balkanu i Evropi u cjelini te je kao takva apsolutno očekivana. Ja tu odluku pozdravljam, ali na nju gledam bez ikakve posebne euforije, svjestan da, uz ostalo, ona ostavlja 'u sedlu' i glavnog Putinovog igrača na Balkanu - Milorada Dodika.

Taj čovjek nema dobre namjere ni prema EU ni prema BiH i do sada je nebrojeno puta sa neviđenom strašću javno poželio raspad i jednoj i drugoj. Stoga, ako EU i Zapad u cjelini zadrže dosadašnji nivo tolerisanja Dodikovih brutalnih antiustavnih i rušilačkih aktivnosti, a on nastavi ili čak pojača svoje višegodišnje razbojnički destruktivno djelovanje, pogotovo u okruženju 'Trojkinih' beskičmenjaka koji se pred njim saginju i uzmiču, onda će stanje postajati sve gore. A Rusi će ohrabrivati upravo takav scenarij“, kaže Safet Kešo za „Slobodnu Bosnu“.

“TROJKA“ I BROJKE

Rekao je Kešo i da ekipa iz državne opozicije pokazuje više snage i elana na evropskom putu. No, kako se čini, sada će “Trojka” sve zasluge pripisati sebi. On je i demantovao da je SDA u prethodnom mandatu usvajala manje zakona:

„Mi iz SDA jesmo opozicija ovoj vlasti, ali nikada nismo bili niti ćemo biti opozicija našoj državi  jer u temeljima njenog stvaranja, međunarodnog priznanja, njene odbrane od agresije, a kasnije i njene obnove neuporedivo je najviše doprinosa upravo SDA i čitave armije njenih vrijednih ljudi. I zato smo se krajnje odgovorno i konstruktivno ponašali i u ovom našem opozicionom mandatu. Predlagali smo u Parlamentu BiH zakone iz kvote onih 'evropskih' kako bismo pomogli da se ispune uvjeti za otvaranje pregovora sa EU i ujedno podržali i par zakona predloženih od strane pozicije (nažalost, od 50 planiranih u Programu rada Vijeća ministara BiH bilo ih je svega 5-6 ponuđenih) koji su sadržavali minimum 'evropskog' u sebi. S druge strane, pozicija (Trojka+SNSD+HDZ) se nije tako ponašala prema zakonima koje smo mi predlagali. Igrali su dvostruke sitne politikantske  igre, tobože podržavali neke naše zakone na Predstavničkom domu, a onda ih složno rušili, nudeći kasnije neuporedivo lošije ili ne nudeći nikakve zakone.

A što se tiče zasluga "Trojke" u otvaranju pregovora sa EU, "one su zaista potpuno minorne i nemaju se tu oni čime hvaliti". To vam je isto kao kada bi neki nevaljali hvalisavi sin, nakon mnogo godina očeve muke i rada na podizanju plantaže voća, slikovito će naš sagovornik. posljednje jeseni "uskočio" u voćnjak i pohvalio se kako je nabrao u jednoj sezoni više voća nego njegov otac za deset godina.

Pa ovi ljudi iz 'Trojke' zaboravljaju da je BiH krenula EU putem još 1998. godine (Radno tijelo formirano), pa preko 2000. godine (Mapa puta), pa Soluna 2003., pa 2005. g. i pregovora, pa 2008. g. i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pa 2015.g. i njegovog službenog stupanja na snagu, pa 2016. g. i podnošenja zahtjeva za članstvo u EU, pa odgovora BiH na blizu 4.000 pitanja (nekoliko desetina hiljada stranica odgovora) od 2016-2019. g., pa određivanja 14 prioriteta iz 2019. i konačno kandidatskog statusa iz decembra 2022. godine (a ne zaboravimo da je u februaru te iste 2022. godine Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, što je, po mom uvjerenju, odlučujuće pomoglo dobijanju i našeg kandidatskog statusa, baš kao što su ta zastrašujuća invazija i razvoj situacije na ratištu u Ukrajini otvorili oči Evropljanima i učinili da prije dva dana dobijemo i otvaranje pregovora sa EU).

Da skratim i pojednostavim: Nije istina da je ova vlast ('Trojka+SNSD+HDZ) za godinu dana uradila više nego prethodne vlasti za deset godina. Istina je da je EU u ovoj godini više raširila svoje ruke dobrodošlice prema našoj zemlji nego u prethodnih dvadeset godina.“

BEZ KONKRETNIH REZULTATA

Kešu pitamo i da li misli da će otvaranje pregovora sa EU „Trojka“ (is)koristiti u predizbornoj kampanji prije Lokalnih izbora?

"'Trojka' se ne može pohvaliti gotovo nikakvim konkretnim rezultatima u vršenju vlasti. Štaviše, vodeći Vladu Federacije BiH, za godinu dana su uspjeli da zaduže ovaj entitet sa novih milijardu maraka i da, prema nalazu i izjavama zvaničnika MMF-a, iz stanja vrlo solidnog suficita koje su preuzeli od Vlade premijera Novalića (SDA), dovedu Federaciju u stanje deficita sa svim štetnim i opasnim implikacijama koje će uslijediti. Stoga će 'Trojk' pokušati da u izbornoj godini proda javnosti brutalnu neistinu o tome da su oni 'najzaslužniji za otvaranje pregovora kao najvećeg historijskog postignuća naše zemlje'. Niti su oni najzaslužniji, niti 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora sa EU samo po sebi predstavlja najveće historijsko postignuće BiH. I varaju se ako misle da to narodu ove zemlje nije potpuno jasno. Dakle, narod zna", odgovara državni zastupnik za naš portal.

Kaže i da bez imalo realnih kapaciteta da učini istinske reforme i ispune svoja predizborna obećanja, "Trojka" se usmjerila na postizanje nekog minimuma uvjeta za otvaranje pregovora BiH o pristupanju EU kao na jedinu slamku vlastitog spasa od potpunog političkog kraha prema kojem se kreću.

"Taj minimum uvjeta su bili zakoni koje je trebalo usvojiti, što se sa Dodikom i Čovićem kao partnerima pokazalo teškim izazovom. Ovaj 'dvojac s političkim kormilarima izvan BiH' je sve vrijeme bio svjestan te ranjive tačke 'trojkaša' pa su ih ucjenjivali gdje god su stigli. Nemoćni da im se suprotstave, popuštali su kad god bi Dodik i Čović zategli uže pregovora i iznosili rezolutne stavove i zahtjeve pred njih.

Popustili su 'trojkaši' u Zakonu o VSTV-u, popustili su u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa (on je potpuno limitiran na nivo državnih institucija bez obaveze nižih nivoa da ga primijene kroz svoje zakone), popustili su i oborili na Domu naroda napola usvojen Izborni zakon BiH, upropastili su ideju osnivanja Vrhovnog suda dajući prednost razgovorima o Apelacionom sudu, banalizirali su pitanje državne imovine ('neke tamo njive', veli Nikšić), obećali Dodiku da će razgovarati u aprilu ove godine o 'izgonu' stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, pokazali 'razumijevanje za legitimno predstavljanje naroda', predali sigurnosni i finansijski sektor Dodiku, pristali na nepovoljne koeficijente raspodjele novca (Parlament je tražio reviziju)...

A nakon 'zelenog svjetla' za otvaranje pregovora sa EU, lahko se može dogoditi da Dodik i Čović ponovo posegnu za ucjenama, a tu smo ponovo u opasnosti da 'Trojka' počne praviti svoje čuvene 'kompromise' u kojima će nastati nepopravljive štete po državu i sve nas u njoj", zaključuje Safet Kešo u razgovoru za "Slobodnu Bosnu".

trenutak ...