PRIČA KOJE JE POČELA PRIJE ČETIRI GODINE: Mostar se "pobratimio" s italijanskim gradom Bassano del Grappom

Gradonačelnica Elena Pavan uputila pismo u želji da bratimimo dva grada i dva mosta.

  • Društvo

  • 24. Mar. 2024  

  • 0

Svečana ceremonija potpisivanja Sporazuma o bratimljenju Grada Mostara i talijanskog grada Bassano del Grappa održana je u nedjelju u mostarskoj vijećnici.

Tom prilikom je najavljena saradnja dvaju gradova koja će se odvijai na raznim poljima. 

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je kako Bassano del Grappa današnjim važnim činom ulazi u veliku obitelj mostarskih pobratimljenih gradova. 

Priča počela prije četiri godine ''Grad Mostar ima poprilično velik broj gradova s kojima se pobratimio i s kojima održavamo aktivne kontakte i imamo koristi od toga. Cijela ova priča je počela prije četiri godine kada je gradonačelnica Elena Pavan uputila pismo u želji da bratimimo dva grada i dva mosta. Naša dva grada imaju puno sličnosti i to je bio motiv da krenemo u ovu priču. U daljnjem razgovorima vidjelo se da nas, osim samih mostova, spaja više toga pa smo odlučili da idemo u bratimljenje'',  izjavio je Kordić. 

Dodao je kako je ovo prvi korak u saradnji koja će itekako pomoći najvećem gradu u Hercegovini.

''Ono što je meni prioritetno jest da smo dobili jedan prijateljski grad koji je u Europskoj uniji, s obzirom na prekjučerašnji događaj u BiH (zeleno svjetlo za pristupne pregovore u EU, gdje nam se otvaraju dodatne mogućnosti apliciranja na europske fondove. Bassano se nalazi u regiji Veneto, jednoj od najrazvijenijih regija u Italiji i preponosni smo da imamo bratimljen grad koji će nam uvelike pomoći'', zaključio je mostarski gradonačelnik, prenosi Bljesak.info.

Bassano del Grappa nalazi se u sjevernoj talijanskoj regiji Veneto, a s okolinom broji oko 70 hiljada stanovnika. Najupečatljiviji simbol ovog grada je most Ponte Vecchio izgrađen 1569. godine, odakle proizlazi još jedna sličnost s Mostarom. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...