ANALIZA BBC-ija: Rusi oplakuju žrtve pokolja. Kako će Putin reagovati?

Diljem zemlje je ruska zastava postavljena na pola koplja, otkazani su koncerti i sportski događaji, TV voditelji nose crninu. Mada nije smješten u samom centru Moskve, Crocus City Hall jedna je od najistaknutijih koncerntnih dvorana u Rusiji. No masakr od petka je sve promijenio, poznata dvorana se pretvorila u "pakao".

  • Svijet

  • 25. Mar. 2024  

  • 0

Na moskovskoj aveniji Novi Arbat nalaze se jedni od najvećih video ekrana u Rusiji. Danas je na svima njima isti prizor: upaljena svijeća i ruska riječ "Skorbim" ("tugujemo"). Rusija oplakuje žrtve masakra u koncertnoj dvorani Crocus City Hall. Za sada nije poznat točan broj mrtvih, još uvijek se traga potraga za nestalima. Koliko je poznato, napadači su tijekom pucnjave ubili više od 137 ljudi, piše BBC.

(Foto: EPA)

Diljem zemlje je ruska zastava postavljena na pola koplja, otkazani su koncerti i sportski događaji, TV voditelji nose crninu. Mada nije smješten u samom centru Moskve, Crocus City Hall jedna je od najistaknutijih koncerntnih dvorana u Rusiji. No masakr od petka je sve promijenio, poznata dvorana se pretvorila u "pakao".

Naime, napadači nisu samo nasumce pucali po posjetiteljima i zaposlenicima, već su i bacali zapaljive bombe. Dvoranu je progutao veliki požar, krov objekta se urušio, kao i metalne grede. Izvan objekta i dalje patrolira policija. Ljudi stoje u redu kako bi položili cvijeće na improvizirani oltar žrtvama zločina.

Brdo poklona postaje sve veće. Osim ruža i karanfila, posjetitelji na cvijeće stavljaju lutke i plišane igračke, s obzirom da su u masakru ubijena i djeca. Kod oltara ima i poruka. Jedna je upućena napadačima: "Vi ste gamad. Nikada vam nećemo oprostiti."

Među okupljenima se osjeća mješavina tuge i bijesa. "Srce Rusije je slomljeno. Duša mi plače. Rusija plače. Ubijeno je toliko mladih. Imam osjećaj kao da su mi vlastita djeca umrla", kazala je Tatjana koja je na oltar donijela cvijeće.  

Bio je to veliki šok, rekao je Roman. "Živim u blizini i sa prozora sam vidio što se dogodilo. To je užasno, velika tragedija." Umirovljenij Jevgenij je kazao za BBC da ovo nisu mogla napraviti ljudska bića. "Ko god da je ovo napravio, to nisu ljudi. To su naši neprijatelji. Mislim da bismo trebali uvesti smrtnu kaznu. Barem za teroriste", navodi. 

Putin okrivio Ukrajinu

Ruske vlasti su uhapsile četiri osumnjičenika i optužile ih za terorizam zbog njihove navodne uloge u pucnjavi. Moskovski okružni sud im je odredio dvomjesečni pritvor. Radi se o Dalerdžonu Barotoviču Mirzojevu, Saidakramu Murodaliju Račabalizodi, Šamsidinu Fariduniju i Muhamadsobiru Fajzovu. 

Mirzojev, državljanin Tadžikistana, navodno je priznao krivicu po svim tačkama optužnice. Islamska država je preuzela odgovornost za napad i objavila snimke pokolja. No, ruski dužnosnici promiču ideju da iza napada, na neki način, stoji Ukrajina. 

Vladimir Putin je u subotu tijekom obraćanja na televiziji kazao da su osumnjičeni napadači uhapšeni prilikom pokušaja bijega u Ukrajinu i da im je ukrajinska strana osigurala prolaz preko granice.  

Mada je Kijev to negirao, Putinovi propagandisti su nastavili ponavljati te tvrdnje. Provladine novine Moskovski Komsomolec su na svojoj web stranici objavile bijesan antiukrajinski komentar pod naslovom "Ukrajina mora biti proglašena terorističkom državom". Članak je došao do sljedećeg zaključka: "Vrijeme je da se uništi kijevski režim. Sva ta banda mora umrijeti. Rusija ima resurse za to". 

Stoga se postavlja ključno pitanje. Kako će Kremlj reagirati na ovaj stravičan napad? Planira li ruski vrh iskoristiti što se dogodilo u Crocus City Hallu kako bi opravdao daljnju eskalaciju rata u Ukrajini? 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...