PANIKA U PARIZU: "Namjeravamo dignuti u zrak Mona Lisu"

Po primanju prijetnje, koja je poslana u 3:47 ujutro u nedjelju, 17. marta, u Louvreu je izvršena temeljita pretraga zgrade, ali ništa nije pronađeno, navodi Le Figaro.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2024  

  • 0

Kao jedno od najpoznatijih svjetskih remek-djela, tokom godina Mona Lisa je bila predmet raznih napada.

Ovih dana Louvreu je poslana prijetnja bombom, potvrdili su listu Le Figaro i muzej i francuska policija. Napisana na engleskom i predata putem muzejskog online obrasca za kontakt, prijetnja je glasila "Namjeravamo dignuti u zrak Mona Lisu i mnoga druga remek-djela. Samo upozorenje 100 kg C-4 čini mnogo štete."

Po primanju prijetnje, koja je poslana u 3:47 ujutro u nedjelju, 17. marta, u Louvreu je izvršena temeljita pretraga zgrade, ali ništa nije pronađeno, navodi Le Figaro.

Prijeteća poruka bila je napisana na engleskom i potpisana Pères fondateurs de la Confederation (Očevi utemeljitelji Konfederacije), izraz koji se obično odnosi na 36 muškaraca koji su prisustvovali na više konferencija 1860-ih., godine koje su ujedinile kolonije Britanske Sjeverne Amerike u Kanadu.

Ovo je već drugi put u kratkom vremenskom periodu da se prijeti poznatom muzeju. U oktobru 2023. Louvre i Dvorac Versailles evakuirani su nakon dojave o bombi. Pretragom oba mjesta nije pronađeno ništa sumnjivo i sljedeći dan ponovo su otvoreni za javnost.

"Sigurnost muzeja i naših posjetioca prioritet je broj jedan", rekao je glasnogovornik Louvrea.

"Imamo visoke standarde na tom području. S ovom vrstom upozorenja postupa se prema vrlo preciznom protokolu koji ne želimo dijeliti iz razloga povjerljivosti."

Istraga o incidentu i dalje je u toku. Mona Lisa je, podsjetimo, nedavno bila na meti demonstranata iz grupe klimatskih aktivista Riposte Alimentaire, ali srećom bacili su supu od bundeve, a ne eksploziv. Dragocjena slika Leonarda da Vincija, inače,visi iza neprobojnog stakla i nije oštećena u napadu. "Mi volimo umjetnost", poručili su članovi grupe na X-u, "ali budući umjetnici neće imati šta slikati u svijetu koji gori."

A kao jedno od najpoznatijih svjetskih remek-djela, tokom godina Mona Lisa je bila predmet raznih napada. Samo 1956. godine jedan je vandal bacio na nju kiselinu, teško oštetivši donju polovicu slike, a jedan drugi kamen s dovoljnom snagom da razbije zaštitno staklo i ukloni mali komadić pigmenta u predjelu lijevog lakta, prenosi Jutarnji list.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...