POTRESNO SVJEDOČENJE DOKTORICE NAKON DVIJE SEDMICE PROVEDENE U GAZI: "Tamo je život nemoguć, to je životni pakao na zemlji"

Ono što se dogodilo u Gazi opisala je kao "humanitarnu katastrofu“.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2024  

  • 0

Specijalista za anesteziju doktorica Birsen Gaskell, koja se vratila u Veliku Britaniju nakon dvije sedmice provedene sa grupom za medicinsku pomoć "Ljekari bez granica" (MSF) u Rafahu u Gazi govorila je o humanitarnoj katastrofi i haosu kojem je svjedočila u Gazi, gdje mnoga djeca sa komplikovanim povredama nisu imala pristup liječenju.

Ona je od 4. do 21. februara sarađivala je s timom MSF-a na pružanju zdravstvene zaštite u Rafahu u južnom Pojasu Gaze, gdje je 1,5 miliona Palestinaca potražilo utočište.

Gaskell, duboko pogođena izraelskim napadima na Gazu, rekla je za Anadoliju da je odlučila pomoći u ublažavanju rana civila i djece, pomno prateći situaciju od početka.

“Bila sam prilično ogorčena i... slomljenog srca. Dakle, željela sam zaista izaći i pomoći i to u bukvalnom smislu, samo kao anesteziolog da pomognem u ublažavanju bolova žrtava, posebno djece“, rekla je Gaskell.

Prilikom ulaska u Gazu, svjedočila je haosu i razaranju, slušajući stalno bombardovanje i djecu koja su bježala iz tog područja.

Brine za njih svaki dan 

Birsen Gaskell je napomenula da je svaka osoba koju je srela u Gazi, bilo da je pacijent ili zdravstveni radnik, imala priču obilježenu strahom, preživljavanjem i gubitkom, ali je posebno istakla nezaboravne trenutke koje podijelila s djecom pacijentima.

“I osjećala sam se, ostavljajući ih... stvarno krivom i... imala sam opciju da odem, ali nažalost oni nisu mogli otići”, rekla je Gaskell.

Gaskell je izrazila želju da prestanu užasi koje je pretrpjela većina njenih pacijenata.

"Dakle, krivica što sam ja mogla da odem, a oni ne, bila je ogromna i još uvijek brinem za njih, svaki dan. Dakle, razmišljam o njima svaki dan. Nije lako to proći kao čovjek i kao ljekar“, dodala je.

Naglasila da mnoga djeca i civili u Gazi imaju komplikovane povrede koje zahtijevaju specijalistički tretman.

"Ove povrede su komplikovane. Trebao bi im dugotrajan vid liječenja u smislu fizioterapije, rekonstruktivnih operacija. Mnogim amputiranima bi bili potrebni umjetni udovi, a nažalost, u Gazi ne postoji mogućnost za takvu vrstu njege“, rekla je Gaskell.

U Gazi urušen normalan način života 

Gaskell je istakla da je Gaza, pogođena izraelskim napadima od 7. oktobra 2023. godine, postala nenastanjiva, a osnovne usluge su propale.

“Dakle, život u Gazi je nemoguć. To je zaista životni pakao na zemlji. Životni poredak, kao što znate, potpuno je urušen u Gazi“, napomenula je Gaskell.

Opisala je haotičnu situaciju bez pristupa zdravstvenoj zaštiti, hrani, čistoj vodi, struji ili školama, što je dovelo do haosa i nereda, uz stalna bombardovanja.

"Pokušaj pružanja neke vrste zdravstvene zaštite u ovom haosu je izazov. Imali smo ogroman broj pacijenata, ali ograničenu opremu i lijekove. Takođe je bilo teško otpustiti ove pacijente jer nisu imali kuda i mnogi pacijenti su i dalje trebali neku komplikovanu njegu kod kuće, ali nisu imali dom. Samo smo ih bukvalno izbacili na ulicu“, rekla je doktorica Gaskell.

Dali smo sve od sebe, ali ono što smo uradili samo je kap u moru 

Ova doktorica s iskustvom u mnogim ratnim i konfliktnim zonama, naglasila je da je Gaza jedna od najizazovnijih radnih sredina.

“To je vjerovatno bila jedna od mojih najtežih misija. Služila sam u Jemenu, Iraku, Južnom Sudanu, Nigeriji... Već sam vidjela ratne povrede, ali mislim da je ono što je bilo drugačije u ovom kontekstu bio njihov veliki broj. Samo vidjeti ih ovolikom broju, veliki broj djece sa opekotinama, traumama, veliki broj sa amputacijama udova, bilo je prilično zapanjujuće“, kaže ona

Naglasila je da nikada neće zaboraviti katastrofu kojoj je svjedočila u Gazi.

“Emocionalno je teško nositi se s ovim jer smo dali sve od sebe, ali ono što smo uradili je zaista bila kap u moru. Nije bilo dovoljno da odgovori na potrebe cijele populacije“, dodala je Gaskell.

Ono što se dogodilo u Gazi opisala je kao "humanitarnu katastrofu“.

“Ono što se dešava u Gazi je humanitarna katastrofa, neprihvatljivo je. Nema opravdanja za ovakvu vrstu užasa i patnje i povrede. I moramo učiniti sve da to odmah zaustavimo“, naglasila je doktorica Birsen Gaskell.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...