PUTINOV PRVI SARADNIK: "Ukrajina stoji iza terorističkog napada u Moskvi!"

Grupa nije formirana kao ćelija u okviru bilo kakve strukture, već je sastavljena bukvalno nekoliko nedelja prije napada uz neke novčane isplate počiniocima, takođe je naveo izvor.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2024  

  • 0

Sekretar Savjeta za sigurnost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je danas da Ukrajina stoji iza terorističkog napada izvedenog u Moskvi, prenose RIA novosti.

"Naravno, Ukrajina", odgovorio je Patrušev na pitanje novinara da li iza terorističkog napada stoji Ukrajina ili teroristička organizacija ISIL, koja je preuzela odgovornost za napadi.

Ruske vlasti su identifikovale četvoricu osumnjičenih kao Dalerdžona Mirzojeva, Račabalizoda Sajdakramija, Šamsudina Faridunija i Muhamedsobira Fajzova. Svi su državljani Tadžikistana, koji su radili u Rusiji.

"Ne bi bilo korektno opisati grupu osumnjičenih da je činila organizovanu spavajuću terorističku ćeliju u klasičnom smislu", prema drugom neimenovanom izvoru koji citira Izvestija.

Grupa nije formirana kao ćelija u okviru bilo kakve strukture, već je sastavljena bukvalno nekoliko nedelja prije napada uz neke novčane isplate počiniocima, takođe je naveo izvor.

Fariduni je tokom ispitivanja priznao da je 4. marta stigao u Rusiju iz Turske, navodi Izvestija.

"Slušao sam lekciju na Telegramu, jednog propovjednika. Zatim je propovjednikov pomoćnik ponudio novac. Petsto hiljada ruskih rubalja, što je oko 5.500 dolara. Ubiti, bez obzira koga", rekao je Fariduni tokom ispitivanja.

Podsetimo, pucnjava i požar dogodili su se 22. marta uveče prije koncerta u Moskvi. Dopisnik RIA Novosti koji je prisustvovao incidentu javio je da je nekoliko maskiranih i bez maski muškaraca upalo u salu, pucalo na ljude iz neposredne blizine i bacalo zapaljive bombe. Prema posljednjim podacima Istražnog komiteta, poginulo je 139 osoba.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...