EVIDENCIJA WHO: Od 7. oktobra 2023. zabilježeno više od 400 napada na zdravstvene ustanove u Gazi

Blokirane misije pomoći bolnici Amal na jugu Pojasa Gaze.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2024  

  • 0

Portparol Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević izjavio je da se u Gazi nalazi oko osam hiljada pacijenata koji moraju biti evakuisani radi liječenja.

Jašarević i portparol Ureda Ujedinjenih nacija (UN) za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Laerke na sedmičnoj konferenciji za novinare u Ženevi iznijeli su najnovije informacije o dešavanjima u Gazi.

On je kazao da su bolnice u Gazi mete napada te da nemaju pristup bolnici Al-Shifa na sjeveru Pojasa Gaze.

Istakao je da su blokirane i misije pomoći bolnici Amal na jugu Pojasa Gaze.

Jašarević je kazao da su u Gazi ubijani i zdravstveni radnici i da su mnoge bolnice pod opsadom, prenosi Anadolija.

Od 7. oktobra 2023. godine zabilježeno je više od 400 napada na zdravstvene centre u Gazi, a u tim napadima ubijeno je više od 600 ljudi, dodao je.

"U Gazi se nalazi osam hiljada pacijenata koji treba da budu evakuisani radi liječenja. Nažalost, iz Gaze je do sada evakuisano samo dvije hiljade pacijenata. U Gazi se nalazi 20 hiljada zdravstvenih radnika koji žele da rade svoj posao, ali ne mogu doći do bolnica", rekao je Jašarević.

Laerke se istakao da se ljudi na sjeveru Pojasa Gaze suočavaju sa smrću zbog gladi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...