CURE DETALJI JEZIVE NESREĆE U BALTIMORU: Otkriveno što se događalo netom prije udara broda u most - "Svjetla su zatreperila..." (FOTO, VIDEO)

“Posada broda Dali je obavijestila Odjel za promet Marylanda da je izgubila kontrolu nad plovilom i da je moguć sudar s mostom. Brod je udario u most i potpuno se srušio”, navodi se u izvještaju.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2024  

  • 0

Most Francis Scott Key u gradu Baltimoreu u američkoj saveznoj državi Maryland urušio se u rijeku rano jutros nakon što se u njega zabio teretni brod. Kontejnerski brod Dali upravo je napustio luku u Baltimoru i krenuo na put prema luci Colombo u Šri Lanki.

Brod Dali plovi pod zastavom Singapura. Prema videosnimkama koje su dostupne na društvenim mrežama, vidljivo je da brod mijenja kurs i okreće se prema potpornom stupu neposredno prije udara i rušenja mosta. Prije mijenjanja kursa i udara u stup vidljivo je i da je na brodu nestalo struje jer su svjetla zatreperila u najmanje dva navrata, a vidljiv je i debeli stup dima koji se pojavio iz broda.

Na brodu koji plovi niz rijeku Parapsco brodska svjetla se gase u 1.24 pa se pale. Potom se ponovno gase između 1.26 i 1.27, netom prije udarca u most. Brod počinje mijenjati kurs u 1.26 ujutro po lokalnom vremenu, udara u most u 1.28 i ruši ga.

alt

alt

Brodom upravljali lokalni pomorci

Neklasificirani izvještaj Agencije za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture navodi da je kontejnerski brod Dali “izgubio pogon” dok je napuštao luku, ali i da je posada upozorila zvaničnike Marylanda na mogući sudar, prenosi ABC News.

“Posada broda Dali je obavijestila Odjel za promet Marylanda da je izgubila kontrolu nad plovilom i da je moguć sudar s mostom. Brod je udario u most i potpuno se srušio”, navodi se u izvještaju.

Brodom u trenutku nesreće nije upravljala posada broda već lokalni pomorci koji su angažirani posebno za izbjegavanje nesreća poput one koja se dogodila jutros.

“Pomorci premještaju brodove u luku Baltimore i iz nje”, rekao je ministar prometa Marylanda Paul Wiedefeld. “Ukrcavaju se nadomak kanala u luci kako bi pomogli u manevriranju i pristajanju broda u luku, a brodovima koji isplovljavaju iz luke pomažu na putu prema otvorenom moru”, dodao je.

alt

"Znaju sve opasnosti na putu"

Wiedefeld navodi kako ovo pravilo vrijedi za sve brodove koji plove lukama, kanalima i rijekama širom zemlje. “Lokalni pomorci znaju sve opasnosti koje ih očekuju na putu u svakoj luci, na rijeci ili u kanalu. Prerano je znati uzrok nesreće”, objašnjava Wiedefeld.

Udruga pomoraca Marylanda najstarija je nacionalna državna udruga čiji postanak seže u 1852. godinu. Pravila za koja se odnose na pomorce i plovidbu mogu se pronaći u dokumentima Marylanda koji datiraju iz 1640. godine.

Pomorska nesreća koja se dogodila jutros nije prvi incident u kojem je učestvovao kontejnerski brod Dali. Isti brod učestvovao je u incidentu i u luci Antwerpen u Belgiji 2016. godine, potvrdile su vlasti za CNN.

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...