HRVATSKA KOMPANIJA IMA NOVOG VLASNIKA: Ruski milijarder kupio Zvečevo

Denis Štengelov 94. je najbogatiji Rus i 2133. najbogatiji u svijetu s bogatstvom vrijednim 1.3 milijarde dolara, objavio je Forbes.

  • Ekonomija

  • 26. Mar. 2024  

  • 0

Hrvatska firma Zvečevo dobila je novog vlasnika, firme Flexway ruskog milijardera Denisa Štengelova. Većinski vlasnik Zvečeva Zdravko Alvir prodao je više od 75 posto udjela u Zvečevu zagrebačkoj podružnici kompanije Flexway, čije je sjedište u Dubaiju.

Osnivač hrvatske podružnice Flexway Adriatic je kompanija Flexway sa sjedištem u Ujedinjenima Arapskim Emiratima, odnosno u slobodnoj zoni u Dubaiju. Vlasnik Flexwayja je Denis Štengelov, koji vlasnički kontrolira i KDV, veliku prehrambenu kompaniju u Rusiji. KDV se bavi i proizvodnjom slastica te ima u vlasništvu maloprodajni lanac Yarche! s više od tisuću supermarketa u Rusiji. Štengelov, ruski državljanin, godinama živi u Australiji, a Ukrajina ga je stavila na popis sankcioniranih osoba, piše Danica.

Ko je Štengelov?

Denis Štengelov 94. je najbogatiji Rus i 2133. najbogatiji u svijetu s bogatstvom vrijednim 1.3 milijarde dolara, objavio je Forbes.

Kompanija Flexway Adriatic, osnovana lani u prosincu u Hrvatskoj, sada mora objaviti javnu ponudu za preuzimanje svih dionica Zvečeva, odnosno oko 25 posto koje drže mali dioničari. Među njima je i Nenad Bakić s 2.25 dionica. Na čelu tvrtke Flexway Adriatic je Ilija Karamatić, menadžer koji u Hrvatskoj radi i za rusku kompaniju KDV grupa, koja je u vlasništvu Štengelova.

Podsjetimo, Zdravko Alvir bio je predsjednik uprave Zvečeva od 2001. do 2014., kada je poziciju preuzimanjem prokure prepustio Marinu Pucaru, koji je preminuo početkom 2021. godine. Nakon Pucarovog odlaska s vodeće pozicije u Zvečevu, u rujnu 2016. vratio se u ured predsjednika Uprave, a 2019. se povukao na savjetničku poziciju. 

Prošlu je godinu Zvečevo zaključilo s prihodima od 14.5 miliona eura, 37 posto više nego godinu ranije. Smanjen je i gubitak s 842 hiljade eura u 2022. na 174 hiljade eura u prošloj godini, piše Lider.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...