IZRAELSKI TIM NAPUŠTA PREGOVORE U DOHI: procijenjeno da su razgovori o primirju u Pojasu Gaze "u ćorsokaku" zbog...

(...) zahtjeva palestinske grupe Hamas.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2024  26. Mar. 2024

  • 0

Izrael je pozvao svoje pregovarače da se vrate iz Dohe nakon što je procijenjeno da su razgovori o primirju u Pojasu Gaze "u ćorsokaku" zbog zahtjeva palestinske grupe Hamas, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

On je optužio lidera Hamasa iz Gaze Jahu Sinvara da je "sabotirao diplomatiju", prenosi Srna.

Sukobljene strane su uz posredništvo Katara i Egipata pojačale su pregovore o šestosedmičnoj suspenziji izraelske ofanzive za oslobađanje 40 od 130 talaca koje Hamas još drži u zarobljeništvu u Gazi.

Hamas traži razgovore o bilo kojem dogovoru koji bi doveo do kraja sukoba i povlačenja izraelskih snaga. Izrael odbacuje ovu mogućnost.

Palestinska militantna organizacija traži da se više stotina hiljada Palestinaca dozvoli povratak na sjever Pojasa Gaze.

Izraelski zvaničnik je naglasio da se Izrael saglasio da udvostruči broj Palestinaca koje bi oslobodio u zamjenu za taoce i da će dozvoliti određenom broju raseljenih Palestinaca da se vrate na sjever Pojasa Gaze.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...