AMERIČKI MINISTAR ODBRANE: "Moralni je imperativ zaštititi civile u Gazi"

Razgovor Austina i Gallanta dogodio se nakon što je Netanyahu u ponedjeljak otkazao posjet Washingtonu njegovih pomoćnika koji su trebali s američkim kolegama razgovarati o alternativama njihovim vojnim operacijama.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2024  

  • 0

Američki ministar odbrane Lloyd Austin u utorak je rekao kako je moralni i strateški imperativ zaštititi živote palestinskih civila u Pojasu Gaze te da je humanitarna katastrofa koja se tamo odvija sve gora

Austin je govorio na početku susreta s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom u Pentagonu, u vrijeme najhladnijih odnosa između američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

„Danas je u Gazi broj stradalih civila previsok, a količina humanitarne pomoći premala”, rekao je Austin, sjedeći preko puta Gallanta.

„Gaza doživljava humanitarnu katastrofu, a situacija se čak i pogoršava”, nastavio je američki ministar.

U izraelskim napadima na palestinsku enklavu dosad je poginulo više od 32 tisuće Palestinaca, tvrde tamošnje vlasti.

Ekstremne nestašice hrane dovele su 2,4 milijuna ljudi u opasnost od gladi.

„Potrebno nam je trenutno povećanje pomoći kako bi izbjegli glad”, poručio je Austin.

Razgovor Austina i Gallanta dogodio se nakon što je Netanyahu u ponedjeljak otkazao posjet Washingtonu njegovih pomoćnika koji su trebali s američkim kolegama razgovarati o alternativama njihovim vojnim operacijama.

Izrael je bijesan jer je SAD, koji ima pravo veta u Vijeću sigurnosti, ostao suzdržan pri glasanju o rezoluciji kojom se pozvalo na „trenutni” prekid sukoba u Gazi.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...