BIODIZEL SE VRAĆA: Nijemci su legalizirali gorivo u potpunosti od masnoće za prženje; U Berlinu je Savezno vijeće...

(...) odobrilo uredbu njemačke vlade koja utire put uvođenju biodizela. Kao čisto gorivo odobrena su i takozvana parafinska dizelska goriva koja se proizvode od otpadnih materijala i biljnih ulja.

  • Auto

  • 26. Mar. 2024  26. Mar. 2024

  • 0

Njemačka je pionir: po novom pravilniku dopušta dizelska goriva koja se 100 posto proizvode od otpadnih materijala kao što je masnoća za prženje. To bi trebalo pomoći u ravnoteži CO2.

U Berlinu je Savezno vijeće odobrilo uredbu njemačke vlade koja utire put uvođenju biodizela. Kao čisto gorivo odobrena su i takozvana parafinska dizelska goriva koja se proizvode od otpadnih materijala i biljnih ulja.

Do sada su se mogli miješati samo s konvencionalnim dizelom. Prema novom pravilniku, ubuduće se mogu nuditi i u stopostotnoj koncentraciji.

Budući da biodizel uzrokuje manje CO2 od konvencionalnog dizela, to bi također trebalo doprinijeti zaštiti klime. Upitno je, međutim, u kojoj će mjeri novo gorivo biti dostupno u budućnosti.

Prema njemačkom ministarstvu okoliša, rabljena ulja za kuhanje - primjerice iz ugostiteljstva - već se u potpunosti koriste kao dodatak u transportu.

Udruga automobilske industrije (VDA) ipak je govorila o “dobrom danu za okoliš i klimu”. Obnovljiva goriva mogla bi značajno doprinijeti postizanju klimatskih ciljeva u prometnom sektoru, kaže predsjednica VDA Hildegard Müller. "Na putu prema klimatski neutralnom prijevozu, obnovljiva goriva su prikladan i hitno potreban dodatak glavnom osloncu elektromobilnosti." 

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...