PO PISANJU IZRAELSKIH MEDIJA: Netanyahu je postao oruđe za uništenje svoje zemlje

Haaretz piše da su Amerikanci dali sve od sebe da jasno stave do znanja Izraelu da im je ponestalo strpljenja.

  • Svijet

  • 27. Mar. 2024  

  • 0

Izraelski listovi Haaretz i Yedioth Ahronoth pisali su o suzdržavanju Sjedinjenih Američkih Država od korištenja veta protiv rezolucije Vijeća sigurnosti, kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi.

Haaretz smatra da je to novi promašaj politike premijera Benjamina Netanyahua, a Yedioth Ahronoth da je američki predsjednik Joe Biden tim činom bacio Izrael pod točkove autobusa, jer odluka ide samo u korist Hamasa.

Haaretz je u svom uvodniku napisao da je Netanyahu na listu svojih “slavnih neuspjeha” dodao diplomatsku krizu s najbližim saveznikom i zaštitnikom Izraela u inozemstvu, koji je dao sve od sebe da bude na njegovoj strani, od samog početka rata”.

Umjesto da prizna svoj neuspjeh, promijeni stav prema Washingtonu, izvini se Izraelcima zbog nevolja koje je navukao na njih i podnese ostavku, Netanyahu je odlučio nastaviti osuđivati ​​i provocirati Amerikance, navodi Haaretz.

Bez imalo skromnosti, Netanyahu je otkazao planirano slanje delegacije u Washington i optužio Ameriku da je napustila “čvrstu američku poziciju” i time “nanijela štetu ratnim naporima”. Njegov ured optužio je Washington da podriva napore oslobađanja taoca i pruža podršku Hamasu, drugim riječima: “Optužio je Amerikance da podržavaju terorizam”, navodi Haaretz.

Teret za Izrael

U uvodniku lista navodi se da su Amerikanci dali sve od sebe da jasno stave do znanja Izraelu da im je ponestalo strpljenja, izrazivši snažno protivljenje izvođenju vojne operacije velikih razmjera u Rafahu.

Ali to nije spriječilo Netanyahua da potcijeni važnost američke podrške, pa se čak i hvalio: “Ako bude potrebno, uradit ćemo to sami”, kao da Izrael ne zavisi od Amerike koja mu pruža podršku, vojnu pomoć i “diplomatsku Željeznu kupolu”.

U uvodniku je Haaretz zaključio da je Netanyahu postao teret Izraelu, izlažući ga strateškim rizicima koji bi ga mogli skupo koštati, te ga je pozvao da podnese ostavku kako bi Izraelu pružio šansu da se riješi štete koju mu je on nanio.

Radikalnije mjere

Što se tiče Yediotha Ahronotha, on je okrivio Washington, kritizirajući njegov izbor da ne koristi veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti, čak i bez oslobađanja izraelskih zarobljenika, što će izazvati znatno pogoršanje odnosa između dvije zemlje, ukazujući na primijetnu promjenu u stavu Bidenove administracije, koja je ranije snažno podržavala pravo Izraela na odbranu, ali i njegove napore da vojno i politički demontira Hamas.

List taj američki korak vidi kao upozorenje Izraelu, čak i kao prijeteći da će se krenuti u pravcu poduzimanja radikalnijih mjera, poput smanjenja ili zaustavljanja isporuka oružja i municije.

Smatra da su Sjedinjene Američke Države spremne poduzimati dalje mjere, čak i ako to znači odstupanje od utvrđenih političkih normi u bilateralnim odnosima.

Skandalozan potez

Yedioth Ahronoth smatra da korak koji je poduzela Bidenova administracija ozbiljno podriva borbu “zapadne demokratske zemlje protiv ekstremističkog islamskog terorizma”.

Smatra da američka odluka, umjesto da doprinosi ubrzanju ishoda rata, rizikuje da produži njegovo trajanje, te da će najveću korist od tog zaokreta imati Hamas i druge organizacije u Gazi koje opisuje kao terorističke.

Međutim, s obzirom na dinamiku moći između dvije zemlje i ovisnost Izraela o američkoj pomoći i podršci kupovini oružja, pomoći u odbrani i kontinuiranoj diplomatskoj i političkoj podršci čak i nakon nedavne odluke, Yedioth Ahronoth poziva Izrael da pokaže suzdržanost i izbjegne prenagljenu reakciju na temelju prolazne emocije.

List zaključuje da Izrael mora iskoristiti trenutnu situaciju i pokrenuti vojnu operaciju u Rafahu s ciljem demontiranja četiri Hamasove brigade u tom dijelu Pojasa ili, pak, početi vojnu operaciju protiv preostalih snaga Hamasa u središnjem Pojasu Gaze, kako bi Sjedinjene Američke Države shvatile da ova jednadžba ima dvije strane, uprkos svojoj moći: ogromnu i velikodušnu pomoć koju jedna strana pruža drugoj.

Konstantna tvrdoglavost

Pisac Alon Pinkas naglasio je da nikog ne treba iznenaditi ono što se dogodilo, rekavši: “Od prošlog novembra smo više puta pisali da će se to dogoditi”.

Washington je, također, stalno upozoravao Izrael da je moguće da dođe do tog zaokreta, “ali je Izrael ignorirao prijetnje i sada se pretvara da je iznenađen i šokiran”, rekao je.

U svom članku, u listu Haaretz, Pinkas je naglasio da je u protekla četiri mjeseca Washington negativno ocjenjivao svoj odnos prema Izraelu tokom Netanyahuove vlasti.

Pisac to pripisuje činjenici da Netanyahu ne djeluje kao saveznik; naprotiv, on je godinama akumulirao razarajući deficit kredibiliteta o mnogim pitanjima i obrascima ponašanja, uprkos neuspjehu da razvije plan za poslijeratnu Gazu, a da ne govorimo o podgrijavanju ozbiljnih sumnji da produžava rat zarad svog političkog opstanka.

Pisac zaključuje da je ova neprestana tvrdoglavost na kraju iscrpila strpljenje Washingtona, prenosi Al Jazeera.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...