"AKO NE BUDU POŠTOVALI REZOLUCIJU UN-a...": Predsjednik Kolumbije prijeti prekidom odnosa s Izraelom

Kolumbijski predsjednik je ranije optužio Izrael za činjenje genocida u Gazi, pozivajući svijet da zaustavi kršenja prava za koja je odgovoran izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

  • Svijet

  • 27. Mar. 2024  

  • 0

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro zaprijetio je da će prekinuti odnose s Izraelom ako se ne bude pridržavao rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o prekidu vatre u Gazi. Tel Aviv je, s druge strane, optužio kolumbijskog predsjednika da podržava Islamski pokret otpora (Hamas), opisujući to kao “sramotu za njegov narod”.

Petro je u svojoj objavi na društvenim mrežama napisao: “Ako Izrael ne bude poštovao rezoluciju Ujedinjenih naroda o prekidu vatre, mi ćemo prekinuti diplomatske odnose s Izraelom”. Ovakve izjave su uslijedilo nakon što je Vijeće sigurnosti u ponedjeljak usvojilo rezoluciju koja poziva na prekid vatre u Gazi za vrijeme mjeseca ramazana.

Odgovarajući na prijetnje kolumbijskog predsjednika, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je podrška kolumbijskog predsjednika Hamasu ”sramotna za njegov narod, a mi ćemo nastaviti štititi svoje građane i nećemo popustiti pod bilo kakvim pritiscima i prijetnjama”, naveo je u svojoj objavi na platformi X.

Kolumbijski predsjednik je ranije optužio Izrael za činjenje genocida u Gazi, pozivajući svijet da zaustavi kršenja prava za koja je odgovoran izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Kršenja ljudskih prava

U novembru prošle godine Petro je objavio da je pozvao ambasadora svoje zemlje u Izraelu na konsultacije u znak protivljenja izraelskim kršenjima prava Palestinaca u Gazi.

Kolumbijski ministar vanjskih poslova Alvaro Leyva također je ranije zatražio od izraelskog ambasadora u Bogoti da se ispriča i napusti zemlju, nakon reakcija izraelske diplomatije na izjave predsjednika Petra u kojima se osvrnuo na izraelski rat protiv Gaze, navodi Al Jazeera.

Nakon toga je Izrael, kao jedan od glavnih dobavljača oružja za kolumbijsku vojsku, objavio da prekida izvoz sigurnosne opreme u tu latinoameričku zemlju. Kao odgovor na to, kolumbijski predsjednik je odlučio prekinuti vanjske odnose s Izraelom.

Izraelska vojska nastavlja svoj rat protiv Gaze koji traje od 7. oktobra prošle godine, ostavljajući za sobom na desetine hiljada poginulih, ranjenih i nestalih, usred humanitarne situacije koja je opisana kao katastrofalna zbog gladi koja hara opkoljenim Pojasom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...