PROPALI PREGOVORI O PRIMIRJU U GAZI: Masovne demonstracije na ulicama Izraela

Zaraćene strane pojačale su pregovore o šestosedmičnoj obustavi izraelske ofanzive u zamjenu za predloženo oslobađanje 40 od 130 talaca koje još drži palestinska strana u Gazi.

  • Svijet

  • 27. Mar. 2024  

  • 0

Novinske agencije javljaju da je Izrael opozvao svoj pregovarački tim iz Dohe jer su “posrednički pregovori o primirju u Gazi u slijepoj ulici zbog zahtjeva Hamasa”.

Izrael je optuzio lidere Hamasa u Gazi Jahja Sinvara da sabotira diplomatiju “kao dio šireg napora da se rasplamsa ovaj rat tokom Ramazana”.

Zaraćene strane pojačale su pregovore o šestosedmičnoj obustavi izraelske ofanzive u zamjenu za predloženo oslobađanje 40 od 130 talaca koje još drži palestinska strana u Gazi.

Izraelska strana tvrdi da je Hamas nastojao pretvoriti svaki dogovor o prekidu borbi u povlačenje izraelskih snaga. Izrael je to odbacio, rekavši da će na kraju nastaviti s naporima da demontira upravljanje i vojne sposobnosti Hamasa.

Porodice otetih protestvovale su u Tel Avivu, zahtijevajući od izraelskog premijera njihovo oslobađanje. Više demonstranata je uhapšeno zbog blokiranja auto-puta, među kojima i nekoliko članova porodica otetih.

alt

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari potvrdio je da je zamjenik komandanta vojnog krila palestinske organizacije Hamas Marvan Isa ubijen u izraelskom vazdušnom napadu u centralnom dijelu Pojasa Gaze ranije ovog meseca.

Ministar odbrane SAD Lloyd Austin izjavio je da je zaštita palestinskih civila „od moralnog i strateškog značaja“, ocjenjujući da situacija u Pojasu Gaze predstavlja „humanitarnu katastrofu“.

„U Gazi je sada broj civilnih žrtava previše visok, a količina humanitarne pomoći je suviše mala“, naglasio je Austin u razgovoru sa ministrom odbrane Izraela Joavom Galantom u Pentagonu.

alt

Hezbolah tvrdi da je gađao bazu IDF-a na Golanskoj visoravni, kao odgovor na izraelski vazdušni napad u blizini Baalbeka na sjeveroistoku Libana.

Najmanje dvanaest osoba udavilo se u moru nedaleko od obale sjeverne Gaze, dok su pokušavali da doplivaju do humanitarne pomoći izbačene iz američkih aviona.

Izrael je pojačao vazdušne napade u Gazi, a nastavljena je i operacija izraelske vojske protiv Hamasa u bolnici Šifa.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...