DODIK I VUČIĆ ĆE 5. MAJA PRIPREMITI DOGAĐAJ DA, VJEROVATNO, ZVANIČNO, PROGLASE SRPSKI SVET; BIĆE TO MILOŠEVIĆEV GOVOR 1989: Ivana Stradner o Vučićevoj poruci da "slijede teški dani za Srbiju"

Pojašnjava da su se mnogi uplašili zbog Vučićeve poruke misleći da je to ratna provokacija.

  • Regija

  • 27. Mar. 2024  28. Mar. 2024

Aleksandar Vučić je sinoć, kao i više puta ranije, objavio da su teški dani pred Srbijom najavili da će uskoro upoznati građane sa svim izazovima koji predstoje.

"Teški dani su pred Srbijom. U ovom trenutku nije lako reći kakve smo vesti dobili u posljednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese Srbije i Srpske", objavio je Vučić.

Dodao je da će narednih dana upoznati „narod Srbije sa svim izazovima“ koji predstoje.

Ivana Stradner iz Fondacije za obranu demokratije u Washingtonu ukazuje da će "najzanimljiviji biti 5. svibnja kada će Dodik i Vučić pripremiti događaj da se vjerojatno, službeno, proglasi srpski svijet (gdje bi svi Srbi trebali živjeti u istom kulturnom okviru zvanom Velika Srbija.) To će biti Miloševićev govor iz 1989“, ukazuje.

Pojašnjava da su se mnogi uplašili zbog Vučićeve poruke misleći da je to ratna provokacija.

Navodeći na mreži X da pažljivo prati Balkan ukazuje na nekoliko teorija koje kruže, posebno u Rusiji i Srbiji.

Moskva, kaže, često koristi takve situacije da informativne izazove još više haosa.

"Mediji Ministarstva obrane Rusije objavili su intervjue s dva stručnjaka. Jedan tvrdi da je Vučićeva alarmantna izjava zbog odluke Kosova da promijeni vrijednost. Drugi stručnjak je ponovio kosovsku krizu i rekao 'kada žele izvršiti pritisak na Beograd, oni koriste Kosovo'.

Najčešća teorija koja kruži, ukazuje Stradner, jest da je Vučićeva izjava vezana za odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita da promijeni izborni zakon.

Prema riječima bivšeg šefa obavještajne službe Aleksandra Vulina , druga teorija je da UN u travnju planiraju razgovarati o rezoluciji o genocidu u Bosni, koja je "finalizacija zavjere protiv Srba".

"Telegram kanal Ribar kaže da u narednih 48 sati Generapna skupština UN može pokrenuti rezoluciju o genocidu. Također se navodi da je Vučićevo upozorenje zbog ulaska Kosova u Savjet Europe. Također predviđa još jednu eskalaciju 'prije ili kasnije'.

Tass također ponavlja stav da je Vučićeva alarmantna poruka zbog Kosova.

Naravno, Rusija nikada ne dopušta priliku da dolije još ulja na vatru. Tvrde kako avioni lete iznad Bosne i Hercegovine i špijuniraju.

Naravno, postoje teorije zavjere o ubistvu Milorada Dodika, srpskog lidera entiteta Republika Srpska koji prijeti otcjepljenjem.

Također, Aleksandar Vulin, bivši šef BIA-e, koji ima vrlo bliske veze s Rusijom, sugeriše da Zapad želi uhapsiti Milorada Dodika.

(Danas.rs)

Vezane vijesti

trenutak ...