BIVŠI GRČKI PREMIJER GLASAO PROTIV PRIJEMA KOSOVA U VIJEĆE EVROPE: Tražio formiranje ZSO

On je pozdravio činjenicu da je Kosovo provelo presudu Ustavnog suda Kosova u slučaju manastira Visoki Dečani, prenosi grčki portal Dnews.

  • Evropa

  • 27. Mar. 2024  

  • 1

Bivši premijer Grčke Aleksis Cipras nije podržao danas izvještaj izvestiteljke za prijem Kosova u Vjeće Evrope Dore Bakojani, rekavši da je Priština treba da formira Zajednicu srpskih opština i poništi odluku o eksproprijaciji srpske imovine.

On je pozdravio činjenicu da je Kosovo provelo presudu Ustavnog suda Kosova u slučaju manastira Visoki Dečani, prenosi grčki portal Dnews.

Međutim, istakao je da to nije dovoljan i jedini uslov, istakavši da Kosovo ima još obaveza u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština i zakonom o eksproprijaciji manjinske imovine.

Dodao je da je potrebna dodatna rasprava sa zemljama koje ne priznaju Kosovo.

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSSE) na današnjoj sjednici u Parizu prihvatio je izvještaj Dore Bakojani, u kojem su preporučuje da se Kosovo primi u VE.

Za tu odluku glasao je 31 predstavnik zemalja članica, dok su protiv odluke bili predstavnici Crne Gore i BiH, Maja Vukićević i Snježana-Novaković, kao i dva predstavnika Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.

Uzdržan je bio predstavnik Grčke u tom političkom odboru.

PSSE, koja okuplja parlamentarce iz 46 država članica Vijeća Evrope, trebalo bi da raspravlja o preporuci Odbora u četvrtak, 18. aprila tokom prolećne plenarne sjednice, kada će se i glasati o konačnom mišljenju o zahtjevu Kosova za članstvom u Vijeću Evrope.

Konačnu odluku donijet će Komitet ministara Vijeća Evrope.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...