TRUMPOV ZET: Pokrenuta istragu o poslovima Jareda Kushnera na Balkanu

U tekstu se podsjeća na ranije pisanje New York Timesa da Kushner pregovara o unosnim poslovima sa nekretninama u Albaniji i Srbiji i dodaje da planovi na Balkanu kapitalizuju odnose koje je Kushner napravio tokom Trumpove administracije.

  • Svijet

  • 27. Mar. 2024  

  • 1

Pošto su republikanci pola godine istraživali navodne sumnjive poslova sina američkog predsjednika Josepha Bidena - Huntera - sada demokrate nagovještavaju istragu finansija porodice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, odnosno unosnih poslova njegovog zeta Jareda Kushnera sa nekretninama na Balkanu, piše Daily Mail.

"Želimo da vas zamolimo da sazovete saslušanje u vezi sa očiglednom trgovinom uticajem Jareda Kushnera i 'quid pro quo' poslovima koji uključuju ulaganja u zamjenu za zvanične akcije i da ispitate prijetnje po našu nacionalnu sigurnost koje iz toga proističu", naveli su demokrate Jamie Raskin i Robert Garcia u pismu vodećem republikancu Jamesu Comeru, prenosi list.

U tekstu se podsjeća na ranije pisanje New York Timesa da Kushner pregovara o unosnim poslovima sa nekretninama u Albaniji i Srbiji i dodaje da planovi na Balkanu kapitalizuju odnose koje je Kushner napravio tokom Trumpove administracije, a poslovi se razrađuju sa Richardom Grenelom, koji je u vrijeme Trumpovog mandata bio vršilac dužnosti direktora nacionalne obavještajne službe, ambasador u Njemačkoj i specijalni izaslanik za Balkan.

NEUSTAVNE UPLATE

List dodaje da su Kushner i Grenel "otvoreno koristili svoj odnos sa Edijem Ramom, premijerom Albanije, od koga je tadašnji predsjednik (SAD Donald) Trump primao neustavne uplate dok je bio na dužnosti vrhovnog komandanta".

Jedan izvještaj demokrata, dodaje se, otkrio je da su Rama, njegovi savjetnici i bivši ministar infrastrukture Damian Gjiknuri, potrošili oko 6.000 dolara boraveći u hotelu Trump u Washingtonu, tada u vlasništvu bivšeg predsjednika.

Jedan od predloženih projekata navodno bi bio razvoj ostrva u Albaniji u luksuznu turističku destinaciju poznatu kao Sazan. Ostrvo je tokom Hladnog rata korišteno kao tajna vojna baza za podmornice.

Drugi projekat obuhvata planirani luksuzni hotel, sa 1.500 stambenih jedinica, kao i muzej u Beogradu, na mjestu bivšeg sjedišta jugoslovenske vojske uništenog 1999. godine NATO bombardovanjem, a treći izgradnju hotela i stotine vila na poluostrvu Zvernec, na jugu Albanije, navodi list pozivajući se i na izvore iz srpskog parlamenta i Kushnerove kompanije.

Daily Mail piše da je Grenel radio na sporovima između Srbije i Kosova i dodaje da projekti o kojima je riječ uključuju zemljište koje je pod kontrolom vlasti, što znači da bi za njih bilo potrebno odobrenje države.

Kushner je za Times rekao da ugovori, preko njegove investicione firme Affiniti Partners, nisu finalizovani, ali su "prilično blizu", podsjeća list i dodaje da je Kushnerova firma već bila izložena kritikama demokrata zbog dvije milijarde dolara finansiranja iz Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije.

Kushner je bio blisko uključen u Trumpovu bliskoistočnu politiku tokom njegovog mandata i iskoristio je odnose koje je razvio tokom tog vremena da završi poslove, uključujući bliske odnose sa prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, de facto vladarom Saudijske Arabije.

Sa druge strane, šuška se da se Grenel nada poziciji državnog sekretara u potencijalnoj drugoj Trumpovoj administraciji. On se nije izvinio zbog pokušaja da iskoristi odnose sa vlastima da dovede investicije u Albaniju. "Tražimo mogućnosti da investiramo putem stranih investicija na Balkanu, tačnije u Albaniji, a albanska obala je divna", rekao je Grenel u intervjuu za jedne balkanske novine dok je u jednom televizijskom intervjuu u Albaniji prošle godine tvrdio da nema ničeg lošeg u takvim poslovima, sada kada je on privatni građanin, dodaje se u tekstu.

SAUDIJSKI KREDIT

List citira Grenelove riječi da "radi na projektima privatnog kapitala na kojima može da zaradi" i da "niko nikada ne bi trebao da se izvinjava zbog želje da zaradi novac".

Dodaje se da su i republikanci najavili da će istražiti Kushnerove poslove. "Želimo tačno da znamo koje su uslove imali za te dvije milijarde dolara saudijskog kredita", rekao je Comer.

Republikanci se međutim protive poređenjima Huntera Bidena i njegovih poslovnih dogovora sa Jaredom Kushnerom, tvrdeći da ovaj drugi "ima karijeru kao poslovni izvršni direktor koja datira pre političke karijere Donalda Trumpa".

Prošle sedmice, tokom saslušanja o opozivu, Raskin je podnio prijedlog za izdavanje sudskog naloga i za dobijanje informacija od Kushnerove investicione firme, ali je predsjednik Odbora za pravosuđe Jim Jordan pokrenuo postupak stavljanja prijedloga van rasprave.

Jordan je argumentovao da je Kushner imao pozitivan utjecaj na vanjsku politiku, uključujući pomoć u posredovanju u Abrahamovim sporazumima, mirovnim sporazumima između Izraela i arapskih zemalja postignutih za vrijeme Trumpove administracije, piše Daily Mail.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...