MILIONSKI POSAO ZA DODIKOVOG KUMA: "Kroz procedure se provlači nešto što je unaprijed dogovoreno i utvrđeno potpuno van institucija..."

Grand trejd kao jedini ponuđač za zgradu i parking prostor traži više od 98 miliona maraka

  • Ekonomija

  • 28. Mar. 2024  

  • 0

Kupovina zgrade Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, tema o kojoj se priča godinama, ponovo je aktuelna.

Dok nadležni ne daju konkretne informacije šta se trenutno dešava, u opoziciji upozoravaju da je ovo gotova stvar jer se posao godinama namješta za Dodikovog kuma Mileta Radišića i njegovu firmu Grand trejd.

Posao se namješta za Grand Trejd, cijena je previsoka, ovdje ima prostora za istražne organe – neke su od brojnih kritika procesa kupovine zgrade Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Direktor ove institucije međutim od kupovine na ovaj način – ne odustaje.

“Tender je raspisan, komisija radi svoj posao. Kada komisija završi cijenu tehničke dokumentacije cijene i svega toga, naša obaveza je da obavijestimo javnost o tome”, kaže Zoran Tegeltija.

Za kupovinu zgrade Savjet ministara je prethodno odobrio 69 miliona maraka, dok Grand trejd kao jedini ponuđač za zgradu i parking prostor traži više od 98 miliona maraka. U opoziciji smatraju da se godinama svjesno išlo ka ovakvom scenariju.

“Jasno je da je neko pokušao unaprijed da napravi dogovor da se ta zgrada kupi od unaprijed dogovorenog čovjeka i otvoreno pitanje je zašto se ta zgrada kupuje od čovjeka koji je odležao za privredni kriminal, za kog se vežu mnogobrojne afere u Lutriji i uz to činjenica da je on kum predsjednika Republike Srpske govori sama za sebe”, kaže bivši predsjednik SDS Mladen Bosić.

On je mišljenja da je u ovom slučaju svima sve jasno.

Od početka ove priče, kažu u organizaciji Transparensi BiH, tenderski uslovi se propisuju na način da odgovaraju samo jednoj firmi kojoj je ovaj posao u startu bio i namijenjen. Kada se krenulo u ovaj posao, zgrada se uveliko gradila, piše BN.

“Opet imamo situaciju da se samo kroz procedure provlači nešto što je unaprijed dogovoreno i utvrđeno negdje potpuno van institucija na osnovu nekakvih ličnih dogovora posebno imajući u vidu i prošlost Radišića i firme Grand trejd i u kakve je sve poslove bila umiješana, o presudama prethodnim i zatvorskoj kazni nećemo ni govoriti”, kaže Ivana Korajlić, izvršni direktor Transparensija u Bosni i Hercegovini.

Priča oko kupovine zgrade traje više od 10 godina, a tenderske procedure bi uskoro trebalo da budu završene. Kada se to desi biće jasno da li su kumovske veze ponovo iznad svih zakona u Bosni i Hercegovini?

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...