ZELENSKI I DALJE PITA: Zašto sistemi Patriot još ne zatvaraju nebo iznad ukrajinskih gradova?

Zelenski je podsjetio da je u posljednjom napadu ruskih trupa na Harkov poginula jedna osoba, a povrijeđeno najmanje 19, među kojima i dvoje djece.

  • Evropa

  • 28. Mar. 2024  

  • 0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže kako su jačanje ukrajinske PVO i ubrzanje isporuke F-16 Ukrajini vitalni zadaci.

“Za ovo nema i ne može biti nikakvog racionalnog objašnjenja – zašto sistemi Patriot, kojih ima dovoljno širom svijeta, još ne zatvaraju nebo Harkova i drugih naših gradova i zajednica koje stradaju od ruskih terorista. Radimo svaki dan na tome da osiguramo više zaštite za živote našeg naroda, naše Ukrajine“, naveo je Zelenski na društvenoj mreži Facebook.

Zelenski je podsjetio da je u posljednjom napadu ruskih trupa na Harkov poginula jedna osoba, a povrijeđeno najmanje 19, među kojima i dvoje djece.

Ukrajinska vojska pati od hroničnog nedostatka municije, u vrijeme dok njeni zapadni saveznici ne šalju dovoljno oružja, prema kritikama Kijeva, uključujući i SAD koji je najveći sponzor ukrajinske vojske, a čije pošiljke sada kasne.

"Ruski teror"

“Ruski teror protiv grada postaje sve gnusniji. Rusija i dalje pokušava otjerati više od milion ljudi u mrak, redovno lansirajući rakete i dronove Shahed. Sada koriste i zračne bombe. Gađali su običnu ulicu, kuće, školu i običnu civilnu infrastrukturu”, dodao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je rekao kako je situacija na ratištu bolja nego u posljednja tri mjeseca te da ruske snage više ne napreduju nakon što su prošlog mjeseca zauzele istočni grad Avdijivku.

Zelenski je u intervjuu za francusku televiziju BFM naglasio da je Ukrajina poboljšala stratešku poziciju usprkos nedostatku oružja, ali je sugerirao da bi se situacija ponovno mogla promijeniti ako ne dobije nove pošiljke.

“Situacija je mnogo bolja nego što je bila u prethodna tri mjeseca”, rekao je Zelenski, prenosi Al Jazeera.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...