DAČIĆ PRIZNAO DIPLOMATSKI PORAZ: "Kosovo će u maju biti u Vijeću Europe, imaju dvotrećinsku podršku!"

Dačić je naglasio da odluka Odbora za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine “ugrožava i narušava” teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i “predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava”, a srbijanski zvaničnici ranije su najavili mogućnost da, bude li Kosovo primljeno u VE, Srbija istupi iz te organizacije.

  • Regija

  • 28. Mar. 2024  

  • 2

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić smatra da će u maju Kosovo biti primljeno u Vijeće Evrope (VE) jer je za takvu odluku potrebna dvotrećinska većina koju Kosovo već ima.

Nakon što je u srijedu Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE), većinom glasova, dao pozitivno mišljenje o prijemu Kosova u VE, u Srbiji ne prestaju reakciju na takvu odluku koju Beograd drži “skandaloznom” i “sramotnom”.

“Pozitivno mišljenje Odbora za politička pitanja VE predstavlja izravno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje načela na kojima počiva samo Vijeće Evrope”, kazao je Dačić koji je također podsjetio da će prijemu Kosova u Vijeće Europe raspravljati Parlamentarna skupština u aprilu.

“Sve ide ka donošenju te odluke. Za njeno donošenje potrebna je dvotrećinska većina a oni je imaju i za očekivati je da se to dogodi u maju”, kazao je Dačić gostujući na TV Pink.

Dačić je naglasio da odluka Odbora za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine “ugrožava i narušava” teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i “predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava”, a srbijanski zvaničnici ranije su najavili mogućnost da, bude li Kosovo primljeno u VE, Srbija istupi iz te organizacije.

“Kosovo treba ući u Vijeće Europe bez ikakvih dodatnih uvjeta. Ovo je, ukratko, rezultat glasanja koje je održano u Odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i gdje je izvještaj prihvaćen impozantnom većinom glasova, a što otvara put članstvu Kosova u Vijeće Europe bez dodatnih uvjeta”, napisala je na Facebooku kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je kako je Kosovu do članstva preostao još samo jedan korak te dodala kako će nastaviti raditi sa saveznicima kako bi građanima Kosova osigurali pristup instrumentima Vijeća Evrope.

“Nastavit ćemo raditi sa našim saveznicima kako bismo osigurali da svi naši građani imaju pristup instrumentima Vijeća Europe kroz punopravno članstvo”, napisala je Osmani na društvenoj mreži X, a istovremeno je demantirala navode srbijanskih zvaničnika da je formiranje Zajednice srpskih općina uvjet za članstvo Kosova u Vijeću Evrope.

Na sastanku Odbora u Parizu u srijedu se glasalo o izvještaju grčke zastupnice, izvjestiteljice za Kosovo Dore Bakoyannis, u kojim je preporučeno da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope.

Nakon toga zahtjev Kosova za članstvo razmatrat će se na plenarnoj sjednici PSVE, koja bi se trebala održati 18. aprila. Konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članicom Vijeća Europe, dat će Odbor ministara Vijeća Evrope.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...