U MOSTARU ODRŽANA KONFERENCIJA O ŽENAMA S INVALIDITETOM: "Djevojke i žene s invaliditetom u posljednje vrijeme više nego ostale žene izložene nasilju"

Mišljenja je da su žene s invaliditetom dvostruko diskriminirane.

  • Društvo

  • 28. Mar. 2024  

  • 0

Konferencija na temu "Prava djevojčica i žena s invaliditetom na rad, samostalno odlučivanje i dostojanstven pristup" održana je u četvrtak u sklopu projekta ''Nothing  about us,without us – forum of woman with disabilities'' u mostarskom Centru ''Los Rosales''.

Cilj projekta je uvezivanje i umrežavanje žena s invaliditetom kako bi one bile glavni inicijatori promjena i zagovaranja svojih prava. 

"Osobe s invaliditetom, posebno djevojke i žene s invaliditetom, su u posljednje vrijeme više nego ostale žene izložene nasilju te manjoj mogućnosti prepoznavanja prevencije i zaštite od nasilja", istaknula je uoči konferencije Jasna Rebac, predsjednica Udruženja mladih "Ružičnjak-Los Rosales".

Mišljenja je da su žene s invaliditetom dvostruko diskriminirane.

"To je zato što nasilje trpe prvo kao žene, a drugo kao osobe s invaliditetom. Zato želimo proširiti vidike da se to prepozna jer se do sada nijedna organizacija nije bavila tim problemom ali se nadamo da će nam se uskoro priključiti", istaknula je Rebac.

Predstavnica Koalicije "Zajedno smo jači" i predsjednica Udruge "Vedri osmijeh" Danijela Kegelj osvrnula se i na školovanje mladih žena ističući kako je neshvatljivo u današnje vrijeme da su mlade žene 'zakinute' za obrazovanje jer porodica odlučuje uime njih, a čime im se nanosi velika šteta u daljem životu i radu.

Inicijative za sistemske promjene osoba s invaliditetom

Upravo zbog toga, Forum žena s invaliditetom Koalicije OOSI "Zajedno smo jači'' je prije mjesec dana pokrenuo dvije inicijative na razini grada i županije želeći utjecati na sistemske promjene kada su u pitanju osobe s invaliditetom.

Oni naime traže osobu unutar vijećnika Grada Mostara kao kontakt kojoj će se predstavnici osoba s invaliditetom, žena i djevojaka, moći obratiti za određeni problem.

Druga inicijativa išla je na razinu HNK, s ciljem da se unutar srednjih škola u HNK kroz inskluzivno srednjoškolsko obrazovanje ponude i druga zanimanja koje će zadovoljiti i potrebe osoba s invaliditetom.

Kako je pojašnjeno, učenici s invaliditetom u HNK imaju na raspolaganju dvije srednje škole; turističko-ugostiteljsku (slastičar ili kuhar)  i politehničku (pomoćnik cvjećar ili krojač)  i nitko ne vodi računa o ostalim sposobnostima tih pojedinaca niti o njihovim željama. 

Jedna od rijetkih mladih žena s invaliditetom Azemina Mehremić koja se nakon srednje škole zaposlila u restoranu Los Rosalesa je zadovoljna svojim poslom.

No, njezin spektar zanimanja je širok te ona kaže, kako u slobodno vrijeme piše pjesme i pomaže terapeutima toga Centra s drugom djecom, navodi Fena.

"Radim već petu godinu i vrlo sam sretna što imam posao. Puno je aktivnosti koje volim. U slobodne dane pišem  pjesme, a ostalim danima pomažem i terapeutima Centra s drugom djecom", ispričala je Azemina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...