PARA NA PARU: Najbogatiji Hercegovac za godinu dana zaradio više novaca od BH Telecoma...

Izgradili su novu fabriku kartonske ambalaže koja ove godine treba početi s radom.

  • Ekonomija

  • 30. Mar. 2024  

  • 0

Kompanija Violeta iz Gruda ostvarila je u prošloj godini zaradu od 49,3 miliona KM, preciznije 49.342.305 KM.

Hercegovačka kompanija time je zauzela visoko četvrto mjesto na top-listi svih kompanija u Federaciji Bosne i Hercegovine  prema dobiti u 2023. godini.

Ispred Violete su samo Bingo, Sisecam Soda Lukavac i Elektroprivreda HZHB Mostar. Iza Violete je BH Telecom sa dobiti od 48 miliona KM.

Ovo je veliki napredak i snažan skok za Violetu čija je dobit godinu prije toga bila 34,3 miliona KM i nalazila se na desetom mjestu u FBiH.

Kompanija je višegodišnji regionalni lider u prodaji papira za domaćinstvo, a ušla je i na tržište sredstava za čišćenje.

Osim toga, preuzeli su čapljinsku Lastu, a kupili su i fabriku medenjaka u Austriji.

Izgradili su i novu fabriku kartonske ambalaže koja ove godine treba početi s radom, a ulaze i u veliki projekat gradnje hotela i tržnog centra u Grudama.

Podsjetimo, iza kompanije Violeta stoji milioner iz Hercegovine Petar Ćorluka, koji pored nabrojanih kompanija u vlasništvu ima i hotel u centru Sarajeva i starački dom na ulazu u Grude.

Čorluka je fokusiran na Makarsku rivijeru, a u tom smjeru ide i njegovo novo ulaganje. Riječ je o rekonstrukciji hotela “Hrvatska” kojeg je Ćorluka posredstvom svoje kompanije “Marea Alta” sa sjedištem u Makarskoj prije četiri godine kupio od Ministarstva državne imovine RH za oko 6,1 milion eura.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...