DETALJI DEBAKLA U PARLAMENTU REPUBLIKE SRPSKE: Stevandić je šokirao Dodika, a onda su kola krenula nizbrdo…

Da ovoga puta opozicija nije nasjela na Dodikove spinove potvrdio je za „Slobodnu Bosnu“ lider PDP-a Branislav Borenović.

  • Politika

  • 30. Mar. 2024  30. Mar. 2024

  • 4

U petak, u ranim jutarnjim satima, oko 2 sata i 30 minuta, završena je druga Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u jednom danu, a vladajuća koalicija usvojila je Nacrt Izbornog zakona Republike Srpske, koji predviđa da Republika Srpska umjesto Centralne izborne komisije BiH sprovodi izbore. Usvojen je zaključak da se u narednih 15 dana sprovede javna rasprava, a zanimljivo da je prijedlog Izbornog zakona RS-a i zaključci u potpunoj koliziji s Odlukama i Zaključcima koji su usvojeni nekoliko sati ranije.

Druga Posebna sjednica u jednom danu bila je još bitnija od prve a obilježile su je otvorene prijetnje te nevjerovatne uvrede, zastrašivanje, mržnja i pritimitivizam od strane predsjednika RS-a Milorada Dodika, kojeg je podržao predsjedavajući Nenad Stevandić.

No, Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska uopće nije imao plan razvoja situacije koja je uslijedila, nakon Posebne sjednice Republike Srpske na kojoj je izrekao raznorazne bljuvotine i prijetnje i vrijeđao opoziciju.

Dodik je, zapravo, pokušao da odgodi donošenje Nacrta Izbonog zakona RS, riječima: “Dajmo opoziciji dva - tri dana da pokušamo svi zajedno da donesemo odluku”, ali ga je predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić prekinuo riječima: “Već je dogovoren nastavak; odmah se nastavlja sljedeća Posebna”.

“Ako je dogovoreno, uredu”, kazao je iznenađeni Dodik, koji je doveden pred svršen čin.

Dodik je do sada uvijek uspijevao ostaviti manevarski prostor za uzmak od odluka u parlamentu tog bh. entiteta, kako bi izvukao korist za sebe, no to na posljednjoj sjednici nije ispalo onako kako je zamislio.

Odgodu donošenja nacrta Izbornog zakona uskratio mu je upravo Nenad Stevandić.

Nakon svega, uslijedili su napadi na američkog ambasadora i odgovor iz Ambasade iz SAD-a kojim je jasno dano do znanja kako će zbog Dodikovih poteza najviše ispaštati građani Republike Srpske.

Da ovoga puta opozicija nije nasjela na Dodikove spinove potvrdio je za „Slobodnu Bosnu“ lider PDP-a Branislav Borenović.

-Proćiće i sedam najavljenih dana pa ćemo vidjeti šta će biti u institucijama BiH, hoće li Dodik i SNSD izaći iz udobnih fotelja i privilegija?…

Opasna je za Republiku Srpsku i BiH njegova najava da će ići do kraja, što znači da je spreman žrtvovati cijelo društvo zarad sebe. Niti jedan pojedinac, kako god se zvao, pa i Milorad Dodik, nije iznad ili jednak Republici Srpskoj koja ima svoje ustavom definisane nadležnosti, međunarodno priznanje, teritoriju, imovinu i naravno ljude kojima treba omogućiti stabilnost, sigurnost, dobar i normalan život, punu vladavinu prava, kazao je Borenović za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...