BORBA ZA VLAST U SUSJEDSTVU: Ko će se boriti za glasove iz Bosne i Hercegovine da bi ušao u Sabor Hrvatske

U XI izbornoj jedinici suočit će se Ljubo Ćesić Rojs, koji ispred liste Bilo predvodi još četvericu generala HVO-a i HV-a, Zvonko Milas iz HDZ-a, te Mostova lista. Na njoj je i Slaven Raguž.

  • Regija

  • 30. Mar. 2024  

  • 0

Izborna komisija Hrvatske (DIP) objavila je liste za predstojeće izbore.

Oni su zakazani za srijedu, 17. aprila ove godine. 

Prema prvim informacijama, manje je kandidata i lista nego prije četiri godine. 

Ali nije manje "živopisnih" likova. 

Izborna jedinica XI, koja obuhvata i Bosnu i Hercegovinu najavljuje neizvjesnu borbu Hrvatske demokratske zajednice i njene istoimene podružnice u našoj državi sa takmacima. 

XI. izborna jedinica nosi tri mandata u Saboru. 

Svoje kandidate, osim HDZ-a ima i ekstremno desni blok Bilo, te Most, prenosi Politički.ba.

U sve se upetljao i ekstravagantni Ivan Pernar. 

On u Hrvatskoj nastupa zajedno sa Avom Karabatić, a za promociju je angažirao i glumicu iz filmova za odrasle. 

No, osim što će uveseljavati javnost, ne očekuje se da će Pernar dobiti glasove kako bi ponovo bio zastupnik.  U XI izbornoj jedinici suočit će se Ljubo Ćesić Rojs, koji ispred liste Bilo predvodi još četvericu generala HVO-a i HV-a, Zvonko Milas iz HDZ-a, te Mostova lista. Na njoj je i Slaven Raguž.  To je, očito, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, opozicione partije iz Bosne i Hercegovine.
Raguž je jedini zastupnik HRS-a u Federalnom parlamentu.  Za razliku od prije četiri godine, na kandidatskoj listi za ovu izbornu jedinicu manja je gužva.  Na izborima 2020. bilo je 11 lista sa 106 kandidara.  Sada je osam lista sa 79 imena. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...