ZNATE LI KO SU PROSUMERI: Elektroprivrede ne bi imale monopol, višak energije u BiH se već baca

Iako su Zakonima o obnovljivim izvorima energije predviđeni proizvođači-potrošači, tzv. prosumeri nisu masovna pojava zbog neusklađenosti Zakona o PDV-u sa Zakonima o obnovljivim izvorima energije.

  • Ekonomija

  • 31. Mar. 2024  

  • 0

Dok Vlade u Bosni i Hercgovini prave planove za izgradnju velikih elektrana na obnovljive izvore energije, u zastoju je element energetske tranzicije koji bi trebalo da predstavlja ključ uspjeha. Iako su Zakonima o obnovljivim izvorima energije predviđeni proizvođači-potrošači, tzv. prosumeri nisu masovna pojava zbog neusklađenosti Zakona o PDV-u sa Zakonima o obnovljivim izvorima energije.

Zvjezdan Koprena instalirao je na svom krovu 13,8 kilovatnu solarnu elektranu. Promijenio je sistem grijanja toplotnom pumpom koju napaja elektrana. Instalirao je i bateriju kako bi dio energije akumulirao kada je solar ne proizvodi. Energetski je gotovo potpuno nezavisan. U optimalnim uslovima ova elektrana proizvodi višak energije koji nepovratno izgubi.

"U ovom trenutku gledao sam aplikaciju. Proizvodi 5,5 kilovata, ja imam potrošnju 0,5 kilovata, pet šalje na baterije. One će se napuniti za nekih dva-tri sata i one će se vratiti na rad od 500 vati. Otprilike su ovo sada gdje bi ona mogla i do 10 kilovata da proizvodi, od toga, 0,5 kilovata ja ću potrošiti, a 9,5 će tako lebditi u vazduhu i nikome ništa", pojašnjava Zvjezdan.

Kako bi postao prosumer potrebno je da sklopi ugovor sa distributerom električne energije i da višak energije ubaci u mrežu. Računi za električnu energiju bi bili obračunati na razliku proizvedene i energije povučene iz mreže. Međutim, Zakoni o obnovljivim izvorima i o PDV-u nisu usklađeni da bi tako funkcionisalo.

"Zakon o PDV-u ne dozvoljava obračun PDV-a na neto mjerenje. Sve što kupac preuzme iz mreže mora da se fakturiše i plati PDV". kaže izvršni ravnatelj za snabdijevanje EPRS Zoran Vuković.

Iz tog razloga u Republici Srpskoj postoji svega 48 prosumera koji od toga praktično nemaju nikakve koristi. U Federaciji BiH je Zakon o obnovljivim izvorima donesen nedavno. Firme i domaćinstva koji imaju vlastite solarne elektrane rade van mreže, bez benefita koje imaju prosumeri.

"Čak Zakon o PDV-u nije toliko ograničavajući koliko je ograničavajući podzakonski akt kojim je preciziran način plaćanja PDV-a za električnu energiju, tako da je moguće da se može izvršiti izmjena pravilnika, a ne Zakona o PDV-u, što bi bilo mnogo jednostavnije", navodi Nada Milovičević iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.

Iz Elektroprivrede RS kažu da su prijedlog izmjena Zakona o PDV-u uputili u Parlamentarnu skupštinu BiH. Nema naznaka kada bi se mogle i desiti. Stručnjaci apeluju da se što prije omogući puni status prosumerima, jer je njihov potencijal ogroman. 

"Ako jednostavno to poredate na pet kilovata na svaki objekat samo domaćinstava, na milion domaćinstava dobićete 5000 megavata fotonaponskih elektrana na krovovima domaćinstava koji već postoje. Onda kad preračunate kolika je insolacija i proizvodnja godišnja, mi bismo na taj način obezbijedili 50% ukupne potrošnje električne energije za vlastite potrebe", ističe Samir Avdaković iz Instituta za napredne tehnologije i sustave.

Izoliranje potencijalnih prosumera nije slučajno, uvjeren je Mirza Kušljugić iz Udruženja za pravednu energetsku tranziciju. 

"Zahtijeva i te kako velike promjene u Elektroprivredama, već viđeno u EU, da elektroprivrede, kad imate 15-20-25% proizvođača-potrošača ili prosumera, elektroprivrede više nisu monopoli i ne funkcionišu onako kao sad", pojašnjava Kušljugić.

Zakonskim preprekama blokiran je i projekat Elektroprivrede RS kojim je planirano priključenje 50 hiljada prosumera. Interes za sada nije pretjerano velik, ali u ovoj kompaniji vjeruju da je obostrano isplativ.

(BHRT)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...