IAKO ĆE ZAJEDNO NA IZBORE SVE VEĆI SUKOBI U TROJCI: Kako je NIP mutirao, koga će Mandić poslati u političku propast

Stvari su, kako se već sve jasnije vidi, počele eskalirati.

  • Politika

  • 31. Mar. 2024  

  • 0

Incidenti, psovke, pozivi na tuču, tenzije i prekid sjednice obilježili su posljednje dvije sjednice Općinskog vijeća Centar. Odnosi Naroda i pravde i Naše stranke u tom vijeću su narušeni već mjesecima, a sve se nastavilo i nakon što nije proveden referendum o opozivu Srđana Mandića koji je inicirao Klub vijećnika NIP sa još nekoliko vijećnika.

No, stvari su, kako se već sve jasnije vidi, počele eskalirati, piše novinska agencija Patrija.

Ove sedmice na održanim sjednicama izgovorene su brojne tvrdnje, optužbe, ali i obećanja jednih i drugih da se vide u oktobru.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković početkom ove sedmice kazao je za TVSA da su Predsjedništva sve tri stranke trojke (NIP, SDP, Naša stranka) donijeli odluku da u većini gradova i općina idu sa zajedničkim kandidatima, ali sa odvojenim listama.

Precizirao je da nema zajedničkog stava kada je riječ općinama Centar i Novo Sarajevo.

„Oko toga se razgovara čije će to pravo biti da predloži kandidata“, kazao je Konaković.

Zatim su uslijedile sjednice OV Centar i tenzija koja vlada između Srđana Mandića, NIP-a i vijećnika Naše stranke više se ne može sakriti. Na prvoj od dvije sjednice održanih ove sedmice razmatran je izvještaj komisije za provođenje opoziva načelnika što je otvorilo diskusiju vijećnika. Tako je vijećnik NIP-a Jasmin Ademović otkrio da je Mandić sudu tužio Općinsko vijeće zbog izglasanog opoziva te da mu se sud smije zbog toga jer su iskoristili zakonsku mogućnost i izglasali opoziv.

Zatim je upitao da li će Mandić biti dovoljno hrabar da izađe na izbore u oktobru.

I načelnik Mandić se obratio navodeći da mu je „žao što su nasekirani i isfrustrirani jer nisu uspjeli“.

„Vidimo se u oktobru. Bit će za mene jedna šećerlamica da vas pošaljem u političku propast“, kazao je Mandić.

Predsjedavajući OV Centar Sejad Đozo nabrojao je sve uvrede koje je Mandić iznosio o vijećnicima na društvenim mrežama.

„Očito je da 2020. godine nismo bili mutirani, tad smo bili dobri, pa smo u međuvremenu postali genetski mutirani i nečasni i nepošteni“, kazao je Đozo.

Iako je taj izvještaj usvojen, već na sutrašnjoj sjednici uslijedila je nova drama, a predsjedavajući Đozo je prekinuo sjednicu. On je tvrdio da mu je Mandić opsovao majku, a Mandić je u izjavi za medije negirao da je psovao.

Iako stranke trojke pokušavaju održati privid da ovaj koncept funkcioniše, pa su „to izvezli i na više nivoe“, odnosi u općinskim vijećima pokazuju da je to daleko od idile i iskrenosti. Situacija nije idealna ni u Vladi KS gdje ove tri stranke čine vlast sa ZNG-om Damira Marjanovića i još nekoliko vijećnika. Najveću odgovornost tu snosi NIP čiji je predsjednik izabrao Marjanovića za partnera umjesto Stranke za BiH.

Za sada između trojke postoji saglasnost da zajednički kandidati budu Nermin Muzur (Ilidža) i Irfan Čengić (SDP BiH).

Neki načelni dogovor je da svaka stranka ima po dva kandidata u sarajevskim općinama. Tako ostaju općine Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća, Ilijaš, Trnovo i Hadžići oko kojih se trebaju dogovoriti ko će predložiti kandidata kojeg bi zajednički podržali. Nije tajna da je NIP zainteresiran za Novo Sarajevo, ali i Naša stranka.

Do izbora je ostalo nešto više od šest mjeseci, a problemi eskaliraju i izlaze na površinu. Svaka od ovih stranaka ima i unutrašnje probleme i previranja, pa kako u SDP-u što je posebno evidentno u Novom Gradu i Novom Sarajevu i KO SDP-a, tako i u Našoj stranci gdje Mandić ima podršku Općinskog odbora NS Centar, ali ne i podršku vrha partije odnosno predsjednika Edina Forte za novi mandat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...