ZLOČINAČKI UDAR IZRAELSKE VOJSKE: Cure detalji ubistva humanitaraca u Gazi, na snimku se vidi...

Komentarišući izvještaje, izraelska vojska navela je da provodi temeljnu reviziju na najvišim nivoima kako bi uvidjela okolnosti onoga što je nazvala tragičnim incidentom.

  • Svijet

  • 02. Apr. 2024  

  • 1

Najmanje pet uposlenika nevladine organizacije Svjetska centralna kuhinja (WCK) ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na Gazu, saopćio je u ponedjeljak navečer vladin ured za medije u Gazi.

Među poginulima u incidentu u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi su državljani Poljske, Australije i Britanije, kao i jedan Palestinac, saopćio je portparol ureda za medije.

- Svjesni smo izvještaja da su članovi WCK tima ubijeni u napadu IDF-a dok su radili na podršci našim naporima za isporuku humanitarne hrane u Gazi. Tragedija. Humanitarni radnici i civili nikada ne bi trebali biti meta. Nikada - objavio je WCK je na društvenoj mreži X.

Hamas je u saopćenju naveo da je cilj napada bio da "teroriše" radnike međunarodnih humanitarnih agencija i da ih odvrati od obavljanja svojih misija.

Komentarišući izvještaje, izraelska vojska navela je da provodi temeljnu reviziju na najvišim nivoima kako bi uvidjela okolnosti onoga što je nazvala tragičnim incidentom.

- IDF ulaže velike napore da omogući sigurnu dostavu humanitarne pomoći i blisko sarađuje sa WCK u njenim vitalnim naporima da ljudima u Gazi osigura hranu i humanitarnu pomoć - navodi se u vojnom saopćenju.

Australski premijer Anthony Albanese potvrdio je pogibiju australskog humanitarnog radnika Lalzawmija “Zomi” Frankcoma i kazao da je njegova vlada kontaktirala Izrael kako bi zahtijevala da odgovorni budu pozvani na odgovornost.

- Ovo je ljudska tragedija koja se nikada nije smjela desiti, to je potpuno neprihvatljivo i Australija će tražiti punu i odgovarajuću odgovornost", izjavio je on na konferenciji za novinare u utorak.

Na snimku do koga je došao Reuters vidi se kako bolničari premeštaju tijela u bolnicu i pokazuju se pasoši trojice ubijenih.

WCK pruža pomoć u hrani i priprema obroke za osobe kojima su potrebni. Prošlog mjeseca je saopćila da je poslužila više od 42 miliona obroka u Gazi tokom 175 dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...