OBRATILI SE "VELIKOM ŠEFU": “Integral inženjering” podnio zahtjev za skidanje sa crne liste

Iz ove firme za N1 kažu kako su im neke od banaka već ugasile račune, dok su ih druge obavijestile da će to učiniti u narednom periodu.

  • Vijesti

  • 02. Apr. 2024  

  • 4

"Integral inženjering" jedna je od firmi sa crne liste Sjedinjenih Američkih Država kojoj su ovih dana ugašeni računi u komercijalnim bankama.

Iz ove firme za N1 kažu kako su im neke od banaka već ugasile račune, dok su ih druge obavijestile da će to učiniti u narednom periodu.

Inače, ova firma je u februaru prošle godine podnijela zahtjev za ukanjanje sa crne liste OFAC-a.

“U ovom procesu „Integral inženjering“ zastupa renomirana i referentna advokatska kancelarija iz Vašingtona i vjerujemo u veoma brzo pozitivno rješenje budući da smo podnijeli dokaze po svim traženim pitanjima”, kazali su navodeću da dokazi, uz ostalo uključuju detaljne informacije o poslovanju “Integral inženjeringa” od 2006. godine, te o promjenama u vlasničkoj i menadžerskoj strukturi Integrala nakon što je Slobodan Stanković, osnivač i direktor Integrala, preminuo 07.02.2023.godine, “ali nažalost još uvijek nije izbrisan sa OFAC liste”.

Iz “Integral inženjeringa” ističu kako su svjesni ozbiljnosti situacije nastale stavljanjem firme pod sankcije SAD i uticaja na njeno poslovanje i reputaciju. Ova kompanija trenutno realizuje 11 projekata u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

“Mreža korisnika naših usluga, podugovarača, dobavljača roba, pružalaca usluga i slično uključuje oko 900 pravnih lica, od čega više od 500 iz cijele Bosne i Hercegovine sa više od 10.000 direktno angažovanih radnika”, naveli su hvaleći se i kako zapošljavaju Srbe, Bošnjake, Hrvate, Slovence, Albance, Turke i kako 45% najvišeg rukovodstva čine žene.

“Tačno je da su neke banke zatvorile račune Integrala, a da su neke najavile mogućnost zatvaranja računa. Očekujemo da nam vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine omoguće normalno poslovanje”, istakli su naglašavajući da nemaju zaduženja kod EBRD-a, Svjetske banke ili drugih međunarodnih finansijskih institucija, “kako se to povremeno iznosi u javnosti”.

Nadaju se, tvrde, da će, do skidanja sa crne liste, biti pronađen način za nesmetano funkcionisanje kompanije. Takođe, negiraju da su ugrozili mir i Dejtonski mirovni sporazum.

“O našem radu govore naša dijela I autoputevi i objekti koje smo napravili širom ovog regiona. Smatramo da će situacija sa “Integral inženjeringom” uskoro biti riješena na dobro svih nas – zaposlenih u našoj firmi, zaposlenih u firmama podizvođača, ali i na dobro privrede Republike Srpske i Bosne i Hercegovine”, naveli su.

Podsjetimo, “Integral inženjering” je na crnoj listi OFAC-a završio u oktobru 2022. godine. Njenog tadašnji vlasnik i osnivač Slobodan Stanković Vašington je nazvao biznismenom bliskim Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a, a koji je bivši vlasnik ATV-a, medija kojem su prethodno takođe uvedene sankcije.

SAD su Stankovića, teretile da je materijalno pomagao, sponzorisao ili pružao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robe/usluge Dodiku.

“Integral inžinjering” je stavljen na listu, jer je bio u vlasništvu ili pod kontrolom ili djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno Stankovića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...