UPAO U TIM I ZABLISTAO: Liam Neeson svoju akcijsku karijeru duguje ovom filmu s Clintom Eastwoodom

Iako se većina kritičara složila da je Kolo smrti osrednji film, napeta dinamika koju su imali Neeson i Eastwood naišla je na pohvale-

  • Kultura

  • 02. Apr. 2024  02. Apr. 2024

  • 0

Liam Neeson danas je poznat kao jedna od najvećih akcijskih zvijezda Hollywooda, zahvaljujući ulogama u hitovima kao što su Taken, Unknown i The Grey. No, prema portalu Collider, do ovih uloga ne bi došlo da se Neeson 1988. godine nije pojavio u svom prvom akcijskom trileru, nazvanom Kolo smrti (The Dead Pool).

Kolo smrti je peti i posljednji film akcijske franšize Prljavi Harry, u kojoj Clint Eastwood glumi okorjelog inspektora Harryja Callahana. Film je režirao Buddy Van Horn, a uz Eastwooda i Neesona, u filmu glume Patricia Clarkson, Evan Kim i Jim Carrey.

Callahan je u posljednjem nastavku franšize privukao pažnju serijskog ubice koji ubija slavne ličnosti na način koji je prikazan u filmovima redatelja horora Petera Swana (Neeson).

Poznati inspektor ubrzo doznaje da ekscentrični reditelj sa svojim prijateljima igra igru nazvanu Kolo smrti, čiji je cilj predvidjeti koja će poznata osoba umrijeti u roku od mjesec dana, prenosi Index.hr.

Nakon što poznati glazbenik (Carrey) s kojim je Swan surađivao biva ubijen, redatelj postaje glavni sumnjivac za ubistva slavnih na području San Francisca. No, stvari su kompliciranije nego što se čini.

Iako se većina kritičara složila da je Kolo smrti osrednji film, napeta dinamika koju su imali Neeson i Eastwood naišla je na pohvale. Neeson je prije Kola smrti glumio uglavnom u dramama i povijesnim filmovima, ali odlična izvedba u njegovom prvom akcijskom filmu otvorila mu je vrata svijeta akcijskih trilera po kojima ga danas najbolje znamo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...