IZVOR JE ZDRAVLJA: Dok je još ramazana, ne zaboravite napraviti kompot

Prof. dr. Neriman İnanç, dekanesa Fakulteta za zdravstvene studije i direktorica Odjela za ishranu i dijetetiku na Univerzitetu Nuh Naci Yazgan, ističe kako je na sehuru važno koristiti jaja i mlijeko, dok za vrijeme iftara treba ostaviti mjesta za kompot Ramazan je stigao i veoma je važno konzumirati jaja i mlijeko na sehuru, a prilikom prekida posta, na iftaru, napraviti mjesta za kompot.

  • Gastro

  • 03. Apr. 2024  03. Apr. 2024

  • 0

Direktorica Odjela za ishranu i dijetetiku na Univerzitetu Nuh Naci Yazgan Neriman İnanç preporučuje da se na ramazanskim soframa često postavljaju mlijeko, jaja i kompot, koji neće nanijeti nikakve štete čak i ako se konzumiraju svakodnevno.

İnanç je kao ekspert za prehranu kazala da veliku pažnju u ramazanu valja posvetiti uravnoteženoj ishrani.

“Mlijeko dugo vremena daje osjećaj sitosti, uz visoke količine proteina i elemente koji spriječavaju brojne bolesti. Žumance jajeta, s druge strane, sadrži tri četvrtine dnevnih potreba za energijom, zbog prisutnih masnih materija, takođe visok procenat proteina, te vitamina A, D, E i B2.”

Profesorica İnanç ističe da se prilikom prekidanja posta treba dati prednost kompotu, voću i povrću.

“Konzumiranje voća poput sušenih kajsija i grožđica prilikom iftara, uveliko će nadoknaditi energiju i tečnost.

Osim toga, suho voće je veoma bogato željezom, koje će spriječiti anemiju. U Turskoj se bilježi stopa učestalosti anemije od 50 posto. Dakle, na taj način je možemo spriječiti i sanirati. Osim toga, kajsije i grođžice imaju visok udio vlakana. Dnevne potrebe organizma za vlaknima su oko 25 grama, ali je dovoljno i kad konzumiramo 10 grama.

U ramazanu se čini kako vlakna koristimo ponajmanje, zato je važno skrenuti pažnju na njihov pojačan unos.” Jedan od najvećih izazova u mjesecu ramazanu, naročito u ljetnim mjesecima, jeste balansiranje tečnosti u organizmu, obzirom da visoke temperatue utiču na brzinu metabolizma i količine vode.

Ukoliko se ne unose dovoljne količine tečnosti, postoji rizik od nastaka bolesti bubrega i srca, ali i mnogih drugih organa. Mladima se preporučuje unos oko 2,5 litra, a starijima oko 3 litra tečnosti dnevno.

(TRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...