AKO ŽELITE NAPRAVITI DOMAĆI, HRSKAVI POMFRIT: Najbitnije je iz krompira ukloniti škrob i vlagu, a to ćete postići...

(...) duplim prženjem.

  • Gastro

  • 03. Apr. 2024  03. Apr. 2024

  • 0

Otkrijte tajnu kako pripremiti najbolji i najhrskaviji domaći pomfrit.

Najbitnije je iz krompira ukloniti škrob i vlagu, a to ćete postići duplim prženjem.

Sastojci:

1 kg krompira

so

Priprema

1. Narežite krompir

Krompir ogulite i narežite na debljinu otprilike 1 cm, pazeći da svi budu iste debljine kako bi se ravnomjerno ispekli.


2. Namočite ih

Narezani krumpir namočite u hladnoj vodi, minimalno jedan sat prije pečenja, a najbolje preko noći. Što ćete duže namakati krumpir biti će hrskaviji jer će namakanjem izgubiti škrob.

3. Osušite ih

Krompire zatim dva puta isperite hladnom vodom i dobro posušite čistom kuhinjskom krpom.

4. Zagrijte ulje

Zagrijte ulje do 150 stepeni, dodajte manju količinu krompirića i pržite ih 5-6 minuta. Šupljikavom kašikom ih izvadite na kuhinjski ubrus.

5. Povećajte temperaturu

Ulje zagrijte na 200 stepeni, ubacite već pržene krompiriće na dodatnih 5 minuta, dok ne porumene.

8. Izvaditi na kuhinjski ubrus

Pečene krompiriće izvadite na kuhinjski ubrus kako bi upio višak ulja. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...