STRAVIČAN ZEMLJOTRES U TAJVANU: Devet osoba poginulo, na stotine povrijeđeno i zarobljeno

Podrhtavanje tla osjetilo se sve do glavnog grada Taipeia.

  • Svijet

  • 03. Apr. 2024  03. Apr. 2024

  • 0

Tajvanska vlada saopćila je da je devet osoba poginulo, 946 je ozlijeđeno i 137 zarobljeno u današnjem potresu magnitude 7.4, najjačem koji je pogodio otok u najmanje 25 godina.

Nakon potresa izdano je upozorenje na tsunami za južni Japan i FIlipine, no kasnije je ukinuto. Tajvanska vlada saopćila je da je sedam osoba poginulo u planinskom, rijetko naseljenom istočnom okrugu Hualien u blizini epicentra potresa.

Podrhtavanje tla osjetilo se sve do glavnog grada Taipeia, a televizijske stanice objavile su snimke zgrada kako se snažno ljuljaju u vrijeme kada su ljudi išli na posao, a djeca u školu. Epicentar je zabilježen oko 18 km južno od grada Hualiena, prema američkom Geološkom institutu.

"Sve je popadalo sa zgrade, sve se srušilo, šteta je golema", kazala je stanovnica Hualiena.

imageFoto: AFP

Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju pronaći preživjele zatrpane ispod ruševina. Tlo i dalje podrhtava, prenosi Index.

Tajvan potresi pogađaju redovito jer se nalazi u Pacifičkom vatrenom prstenu, na liniji rasjeda koja okružuje Tihi ocean, gdje se događa velika većina svjetskih potresa. Najrazorniji potres u novijoj historiji otoka dogodio se 1999., kad je smrtno stradalo više od 2400 ljudi. Nakon tog zemljotresa kvaliteta gradnje javnih zgrada značajno se poboljšala.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...