POSEBNO PRIZNANJE GRADA BIHAĆA SELMI SELMAN: Mlada Bišćanka jedna je od najtraženijih performance-art umjetnica svijeta (VIDEO)

Odličan je promotor svog rodnog Bihaća i Unsko-sanskog kantona, a današnji prijem u Gradskoj upravi još jedan je dokaz da Grad Bihać podržava svoje uspješne mlade ljude, ma gdje da su.

  • Kultura

  • 04. Apr. 2024  

  • 0

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić je ugostio bihaćku umjetnicu Selmu Selman. Ova mlada Bišćanka postigla je izuzetne rezultate u oblasti likovne i primjenjene umjetnosti .

Pored uspješnih rezultata u oblasti likovne i primjenjene umjetnosti, Selma je uspješna i u borbi za zaštitu prava i diskriminacije Roma. Odličan je promotor svog rodnog Bihaća i Unsko-sanskog kantona, a današnji prijem u Gradskoj upravi još jedan je dokaz da Grad Bihać podržava svoje uspješne mlade ljude, ma gdje da su, naveli su iz Grada Bihaća.

Selma je slikarstvo studirala na Likovnoj akademiji u Banjoj Luci, gdje je i diplomirala, a magistrirala je transmedije, vizuelne  i izvedbene umjetnosti na Univerzitetu Syracuse u Americi. Sakupljanje otpadnih materijala koje je tradicionalno zanimanje Roma ne samo u BiH, jedna je od glavnih tema i inspiracija mlade umjetnice Selman. Svoju prvu samostalnu izložbu Selma je imala u julu 2021. godine u Sarajevu, nakon čega je svoje radove izlagala diljem Balkana, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji, Mađarskoj i Njemačkoj.

Selma Selman jedna je od najtraženijih performance-art umjetnica svijeta. Mlada Bišćanka romskog porijekla je svojim zadnjim izložbama u Berlinu izazvala veliku pažnju javnosti.

Izložba u muzeju Martin Gropius Bau je slijedila nakon jedne druge velike izložbe pod nazivom "Nacionalna galerija, zbirka za 21. stoljeće" u drugom najvažnijem berlinskom muzeju savremene umjetnosti "Hamburger Bahnhof", koja se može vidjeti do 6. oktobra 2024. godine.

Riječ je o skulpturama smrskanih automobila, koje je njen otac sakupljao u bihaćkom  naselju Ružica, gdje je Selma i rođena .

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...