IGOR CRNADAK, BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BiH: "Sastanak Christana Schmidta i Aleksandra Vučića treba da..."

"Nažalost, takvo ponašanje i mogućnost nametanja rješenja izazvalo je uznemirenost kod dijela stanovništva, posebno u Republici Srpskoj", kazao je on.

  • Politika

  • 04. Apr. 2024  

  • 9

Najavljeni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Кristijanom Šmitom, treći po redu, potvrđuje njegov doprinos stabilnosti i smirivanju tenzija, kao i želju da ima konstruktivnu ulogu oko najizazovnijih političkih pitanja u BiH, kazao je Igor Crnadak, šef Кluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske i bivši ministar vanjskih poslova BiH.

Crnadak poziva Schmidta da njegova posjeta Beogradu bude iskorištena, i sa njegove strane, za relaksaciju odnosa, posebno kad je u pitanju najosjetljivija tema, a to je imovina.

- Pitanje imovine je dio programa za zatvaranje OHR 5+2, u kojem se precizno kaže da organi BiH trebaju postići prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između različitih nivoa vlasti. Prema tome, to je posao za institucije i bilo bi višestruko korisno kada bi gospodin Šmit uputio preciznu poruku iz Beograda da neće biti nametanja zakona o imovini, odnosno da to ostaje zadatak za domaće političare, kako bi se u budućnosti omogućilo zatvaranje OHR-a, navodi Crnadak. 

Кaže da pojedine političke partije i političari, i u Republici Srpskoj i u FBiH, zloupotrebljavaju ovu temu, prepadaju javnost i drže svoj narod u grču i strahu da će biti ugrožen bespravnim oduzimanjem imovine.

- Nažalost, takvo ponašanje i mogućnost nametanja rješenja izazvalo je uznemirenost kod dijela stanovništva, posebno u Republici Srpskoj. Zato bi jedno takvo javno izrečeno obećanje od strane gospodina Šmita uskratilo mogućnost zloupotrebe pitanja imovine i stvorilo klimu u kojoj bi bilo lakše doći do rješenja, kaže Crnadak. 

- Posjeta gospodina Schmidta Beogradu i razgovori sa predsjednikom Srbije dolaze pred raspravu o Rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a, kojom se još jednom pokušava utvrditi kolektivna odgovornost srpskog naroda  i zato će se i ova tema razgovora pratiti sa velikom pažnjom. Ovakve rezolucije imaju smisla samo ako su posvećene odavanju počasti svim žrtvama i ako im je cilj pogled u budućnost, dok bi neprijateljski rječnik i negativan stav prema samo jednom narodu samo produbio podjele, poručuje Crnadak. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...